Știți modelul mamei catalogată drept exagerată care spală obsesiv copilul pe mâini, are în permanență gel dezinfectant cu care curăță tot ce prinde în cale și fuge mâncând pământul când vede în față un potențial pericol pentru familia ei? Ei bine, a venit momentul în care să nu ne mai dăm ochii peste cap în fața acestor comportamente, pentru că traversăm o perioadă de criză care impune măsuri stricte. Așadar, să devenim exact ca acea mamă!
Nu avem nevoie de ochi dați peste cap în fața recomandărilor specialiștilor de a sta în case, nici de acte de vitejie, nici de sfidarea cu superioritate a regulilor pe motiv că „mie nu mi se poate întâmpla”, nici de cinismul convingerii că „doar bătrânii fac complicații și mor”. Suntem în plină pandemie, iar virusul s-a răspândit în întreaga lume.
În jurul lui există mult mister: nu știm încă de unde a pornit, nu știm cu ce medicamente îl putem trata, nu știm dacă va dispărea sau nu când vine vara, nu știm dacă va suferi sau nu mutații și ce complicații vor aduce acestea, nu știm dacă va deveni sau nu o amenințare și la adresa copiilor, nu știm dacă, odată dispărut, va reveni sau nu. Un singul lucru știm însă sigur: virusul nu vine să ne bată la ușă și nu intră singur în casele noastre.
Stă și în puterea noastră, a mamelor, să oprim transmiterea, iar pentru asta avem de făcut un singur lucru: să stăm cu copiii în casă (dacă angajatorii au permis acest lucru) și să ne convingem bunicii și restul familiei să facă la fel, oricât de mult disconfort emoțional presupune acest lucru. Plictiseala, certurile din nimicuri cu partenerul sau soacra (dacă locuim cu ea), singurătatea și faptul că se plictisesc copiii și ni se urcă în cap (la propriu) reprezintă răul cel mai mic în acest moment. Concret, ce facem și ce nu facem în timpul pandemiei?
Stați departe de bunici!
Nu ne vizitam bunicii, nu le cerem să aibă grijă de copii in perioada aceasta decât dacă nimeni altcineva nu mai intră și nu mai iese din casă. Conform celor mai noi studii, copiii transmit boala mai ales înainte cu o zi de apariția simptomelor, ceea ce înseamnă că o vizită la bunici, chiar dacă cel mic nu dă nici cel mai mic semn de boală, îi pune pe vârstnici în pericol. Medicul pediatru Mihai Craiu scrie, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, următoarele:
„Acum, când sunt înschise școlile, NU lăsați copii în grijă la bunici! COVID-19 are contagiozitate maximă cu 1 zi inainte să apară simptomele, deci nu e bine să expunem seniorii unor riscuri ce nu pot fi anticipate”.
Spălăm și dezinfectăm!
Spălăm, dezinfectăm, spălăm, dezinfectăm! Devenim mama „nebună și obsedată” de care râdeam până acum. Pentru că virusul acesta nu arată ca un monstru uriaș pe care îl vedem și îl ocolim. Nu îl vedem, nu ne aleargă pe stradă, ci stă pe diverse suprafețe, precum balustradele de la scară, butoanele de la lift, mânerele cărucioarelor din magazine, pantofi, haine etc. Așa că dacă ieșim din casă pentru a merge la muncă sau la cumpărături, spălăm și dezinfectăm atât mâinile, cât și hainele și suprafețele cu care intrăm în contact.
Să lăsăm joaca în parc!
Fără parc și locuri de joacă în exterior! Chiar dacă acestea sunt în aer liber și nu par aglomerate, e suficient ca în leagănul în care se dă copilul nostru, cu cinci minute să se fi dat un alt copil, adus și el în parc de părinți convinși că, fiind asimptomatic, este sănătos. Pare aberant, sigur, dar iată că nu este!
Nu mergem în vizite!
Fără vizite la alte familii cu copii, pentru socializare! Nu poți ști prin ce locuri au umblat alții, cu cine s-au întâlnit, pe ce fel de suprafețe au pus mâna, de la cine ar fi putut lua virusul. Așa că, cel mai bine, vorbim la telefon și, eventual, ne vedem online.
Uitați de distracții în spații închise!
Fără distracții și vizite în spații închise, cum ar fi mallurile, cinematografele, piscinele sau locurile de joacă în interior. Chiar dacă toată lumea care se perindă pe acolo pare ok, lucurile pot să nu stea deloc așa. Părinții de adolescenți au de înfruntat o adevărată provocare din punctul acesta de vedere, pentru că la vârsta adolescenței este dificil să impui reguli. Este esențial ca fiii și fiicele lor să fie informați corect, să știe exact care sunt riscurile și cât de periculoasă poate fi expunerea atât pentru ei, cât și pentru cei dragi.