mamaplus

Dr. Mihai Craiu: Semn pe care ar trebui să-l știe toți părinții. Atenție la erupțiile de pe corpul copilului

-
//
11.04.2022

În timp ce pandemia bate în retragere, au reapărut infecțiile respiratorii și alte afecțiuni în rândul copiilor. Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenție părinților asupra unui semn important care poate apărea la cei mici și în acest caz va trebui să vă adresați de urgență la medic.

”Poate și pentru că am obosit, cu toții, să respectăm reguli stricte iar "relaxarea" a fost făcută prea abrupt... În acest context, în care febră au foarte mulți copii, TREBUIE să cunoașteți un semn ce reprezintă o mare urgență. Când un copil are febră și apar pe corpul lui mici pete (de culoare roșie sau vișinie) care NU dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav. Foarte grav... de obicei meningită sau septicemie.

Dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele este un motiv serios ca să vă sfătuiți imediat cu medicul dvs. Dacă există și durere intensă de cap, vărsături "în jet", fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dvs sau dacă ii bombează fontanela (partea moale de lângă creștetul capului la sugari) atunci trebuie să sunați la 112. Sau să mergeți imediat la spital.”, susține medicul pediatru Mihai Craiu.

Specialistul le recomandă părinților să efectueze un test special cu ajutorul unui pahar.

”Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil... Febră fac toți copiii mici când răcesc. Erupție au puțini iar erupția care NU dispare la testul paharului au foarte puțini. Aceștia trebuie să ajungă imediat la medic”, a subliniat medicul.

 

mamaplus