mamaplus

Dr. Mihai Craiu, despre boala gură-mână-picior: ”Boala trece singură. Nu utilizați antibiotice!”

-
//
10.06.2022

Boala gură-mână-picior este frecvent întâlnită la copii cu vârste între 1 și 6 ani și se manifestă la nivelul cavității bucale și al membrelor superioare și inferioare. Maladia este o boală virală, produsă de enterovirusuri. Cel mai des coxsackie A16, A6 și enterovirus 71, potrivit medicului pediatru Mihai Craiu. Părinții care au trecut odată prin această încercare știu că este tare chinuitoare pentru toată familia, nu numai pentru copil. Specialistul a vorbit despre cele mai frecvente simptome ale acest afecțiuni în rândul copiilor și care este cea mai bună metodă de tratament.

”Este mai frecvent întâlnită la preșcolari ce merg în colectivitate. Deoarece aceștia stau foarte aproape unul de celălalt, se ating deseori și nu se protejează când strănută sau tușesc... Boala începe ca toate virozele cu febră și gât roșu. Uneori apar leziuni ulcerate pe mucoasa bucală, pe limbă, pe gingii. Aceste eroziuni sunt foarte dureroase și duc la sialoree (curge saliva din gură), fapt ce crește riscul de contagiune în creșă/grădiniță. Contagiozitatea este de circa 7-10 zile, motiv pentru care un astfel de caz trebuie izolat la domiciliu.”, notează medicul pediatru Mihai Craiu.

Erupția tipică pe mâini și picioare apare după ce copilul este febril de 1-2 zile. Vom observa pe piele pete roșii (macule), unele vezicule (ca niște perluțe mici, cât boabele de orez, cu lichid limpede) sau pustule (vezicule cu lichid purulent). Uneori erupția este și pe membre sau pe corp, dar aproape în toate cazurile e localizată pe palme, plante și în gură, de unde și numele bolii.

Cum se tratează boala gură-mână-picior

”De obicei copiii pot fi tratați acasă cu antitermice (paracetamol și/sau ibuprofen), soluție/gel de afte bucale și multe lichide. FĂRĂ ANTIBIOTICE!!! După vindecare se poate observa descuamarea pielii și rareori și căderea unghiilor (onichomadesis). Până la urmă boala trece singură... Vă rog să nu utilizați antibiotice și nici să duceți în spații comune copilul timp de o săptămână.”, mai precizează medicul pediatru Mihai Craiu.