Pancreatita cronică, în primul rând, prezintă o dilemă diagnostică. Se prezintă sub mai multe scenarii: de la o durere nesemnificativă în partea stângă a abdomenului, până la o diaree grăsoasă cu scădere în greutate și vomă prelungită. În continuare, dr. Adela Țurcanu, gastroenterolog/hepatolog la Centrul Medical Medi Partner va explica mai multe despre simptomele pancreatitei și măsurile care trebuie întreprinse.
Dacă nu anunțăm clasicul, atunci orice durere din partea superioară a abdomenului (mai sus de ombilic) care iradiază lateral deobicei, în stânga și în sus sau în centură, indiferent dacă se produce în crize sau este continuă, de diferită intensitate (uneori violentă, alteori de caracter surd), independent de timpul de apariție (uneori după mese, mai ales după consum abuziv și mese neregulate, alteori după încordări psihice prelungite sau acute); și se însoțește de senzația de plenitudine abdominală, palpitații pot fi indicii sugestivi pentru o pancreatita cronică.
Mai poate fi sugestiv și faptul că în timpul crizelor de pancreatită bolnavul adoptă poziția care reduce intensitatea durerii: șezând și aplecat în față (corpul formând un unghi ascuțit), sau cu o pernă în brațe sau apasă cu pumnii în zona stomacului.
Uneori durerea pancreatică poate fi confundată cu o durere vertebrogenă, dar la examinare se observă că mișcările din coloana vertebrală sunt păstrate și nu sunt dureroase, iar apăsarea pe coloană nu produce durere. O astfel de durere sugerează afectarea corpului pancreatic, porțiunea lui medie (poate fi caracteristică unui cancer de pancreas sau pancreatita cronică), iritând ramurile nervoase din zona respectivă, producând durere percepută posterior și dorsal, și cu părere de rău, acești pacienți mai mult timp sunt tratați ca bolnavi spondilozici sau reumatici.
De altfel, pancreatita cronică se mai poate manifesta prin pierderea poftei de mâncare și grețurile matinale, balonare abdominală și diaree cu câteva scaune pe zi, în cantitate semnificativă (mai mult de 200 g la un scaun), de consistență terciformă, culoare gălbuie lucioasă și miros fetid (în prezența unor picături de grăsimi vizibile, fibre musculare sau legume neprelucrate).
Uneori, icterul (îngălbenirea pielii și mucoaselor) poate însoți pancreatita cronică. Când apare icterul caracteristic la un bărbat trecut de vârsta de 40 ani, fără un anamnestic de boli biliare sau suferințe digestive, mai ales în prezența abuzului de alcool, poate să sugereze cancerul capului pancreatic sau pancreatita cronică cefalică cu strictură de coledoc.
Simptomatologia pancreatitei cronice este foarte variată și multiplă și deseori induc confuzii de diagnostic preventiv la nivel de asistență primară, așa ca afecțiunea respectivă rămâne de precizat după inflexiunea paraclinicului și al specialistului gastroenterolog. Cu atât mai mult, că nu numai manifestările clinice caracteristice orientează spre pancreatită ci și unele circumstanțe, în care pancreasul poate fi afectat secundar.
Oricât de clare ar fi simptomele clinice abdominale, ele nu permit stabilirea diagnosticului definitiv, iar pentru confirmarea pancreatitei cronice este nevoie de explorarea de laborator și imagistică. Bineînțeles, nu toate investigațiile paraclinice trebuie și pot fi recomandate la orice bolnav sugestiv pentru pancreatita cronică, ele sunt selectate judicios, logic și după anumite indicații. Totodată interpretarea rezultatelor cere să fie cu discernământ și raportată la clinică, pentru că nu întotdeauna rezultatele obținute duc la concluzii absolute.
Chiar fiind tratată, o pancreatită cronică poate continua să evolueze și să facă bolnavul să sufere, dezvoltând uneori complicații. De aceea această boală trebuie urmărită în continuare pentru aplicarea unor măsuri terapeutice de necesitatea sau întrevederea clară a prognosticului.
Date de contact Centrul medical Medi Partner:
Telefon: 0600 24 888
SITE
Instagram