Dermatita seboreică (DS), cunoscută popular sub denumirea de crusta de lapte, reprezintă o afecțiune a pielii, frecvent întâlnită la nou-născuți și la copiii până la 3 luni.
IMPORTANT! Aproximativ 50 la sută dintre bebeluși manifestă simptome ale dermatitei seboreice.
Cauzele apariției dermatitei seboreice
Cauzele apariției dermatitei seboreice nu sunt pe deplin înțelese, dar se presupune că, în primele luni de viață, există o activitate excesivă a glandelor sebacee, din cauza hormonilor primiți la naștere de la mamă. Drept urmare, asocierea acestei afecțiuni cu o igienă precară a bebelușului nu este corectă.
Activitatea excesivă a glandelor sebacee se normalizează de la sine după 3-4 luni. Dermatita seboreică a sugarului fiind o afecțiune autolimitată leziunile sale dispar până la vârsta de 6-12 luni.
O altă cauză a dermatitei seboreice poate fi insuficiența de biotină, una dintre vitaminele mai puțin cunoscute din complexul B, substanță importantă în reglarea glicemiei și în normalizarea metabolismului.
Cum se manifestă?
În dermatita seboreică scalpul copilului va prezenta cruste gălbui, adesea unsuroase, sfărmicioase, care se desprind și pot lăsa pielea ușor roșietică și iritată. Este frecvent întâlnită și la nivelul sprâncenelor sau în jurul urechilor. Totuși, cel mai des simptomele apar la nivelul pielii capului.
Crustele nu dor, în general nu dau mâncărimi și copilul nu este deranjat de ele, problema fiind mai degrabă de natură estetică.
Aceste simptome definesc dermatita seboreică în primele 3-4 luni de viață.
IMPORTANT! Mai târziu, aceleași simptome pot semnala alte boli dermatologice, boli care trebuie tratate medical.
Când apare/dispare dermatita seboreică?
Dermatita seboreică este frecventă la nou-născuți. Ea își face apariția în general în primele 2 luni de la naștere. În mod normal, aceasta problemă dispare complet pana la 6 luni sau un an de zile.
Important! Dermatita seboreică nu este contagioasă.
Cum putem trata dermatita seboreică acasă?
Tratamentul DS a nou-născutului constă în menținerea uscată a pielii și reducerea inflamației.
Chiar dacă nu putem controla secreţia excesivă a glandelor sebacee care cauzează dermatita seboreică (acestea se vor normaliza de la sine pe măsură ce copilul creşte), putem ameliora mult aspectul bebeluşului prin câteva metode simple, la îndemâna oricui.
1. Înmuierea crustelor. Acesta este cel mai important pas pentru îndepărtarea eficientă a cojiţelor. Nu sunt necesare creme speciale, se poate folosi ulei de măsline, fiert şi răcit, cu care se ung zonele afectate. După ce aţi uns scalpul bebeluşului îi veţi pune o căciuliţă pe cap pentru jumătate de oră, timp în care cojile vor avea timp să devină moi.
Înmuierea doar cu apă, la baie, nu este suficientă, veţi obţine rezultate mult mai bune dacă înmuiaţi crustele înainte de baie, cu un ulei, aşa cum am precizat anterior.
2. Curăţarea crustelor se va face după ce îi daţi jos căciuliţa, când crustele sunt moi, cu o perie pentru bebeluşi moale se va freca uşor scalpul copilului. Peria ar trebui spălată după fiecare folosire. Pentru zona din jurul ochilor se pot folosi tampoane discurile de vată în locul periei.
IMPORTANT! Nu curăţaţi niciodată cojiţele uscate fără să le înmuiaţi în prealabil, pentru că pielea de dedesubt se va irita, iar în rezultat vor apărea şi mai multe cruste a doua zi.
3. Băița copilului se va face după curaţarea cu peria. Este important ca şamponul copilului să fie unul cât mai blând şi cât mai ”sărac” în chimicale şi parfumuri.
Acest proces e bine să fie repetat în fiecare seară, atât timp cât apar cojiţe noi. De regulă, simptomele neplăcute dispar în câteva săptămâni, uneori chiar mai repede.
În cazul în care crustele reapar rapid şi în cantităţi mari, neapărat cereţi sfatul unui pediatru sau a unui dermatolog.
IMPORTANT! Șampoane sau loțiunile care conțin vaselină – evitați-le. Vaselina este derivat din petrol și este mai bine să-l evitați, în special la copiii a căror piele este foarte sensibilă.
Când trebuie să te îngrijorezi?
În majoritatea cazurilor, crusta de lapte este uşor de diagnosticat, deoarece are un aspect inconfundabil. Cu toate acestea, sună-ţi medicul dacă:
- tratezi crusta de lapte pentru prima dată;
- copilul prezintă semnele dermatitei şi în locuri unde nu are păr;
- ai încercat câteva tratamente fără succes;
- dermatita seboreică se înrăutăţeşte sau acoperă părţi mari ale corpului;
- dermatita seboreică este cauza pierderii părului sau apare senzaţia de mâncărime;
- pielea afectată devine fermă şi roşie, începe să supureze lichid sau este caldă, ceea ce ar putea indica o infecţie;
- copilul are un sistem imunitar slăbit şi dezvoltă dermatită seboreică.
Rețineți:
- Odată ce ați tratat boala nou-născutului, poate fi necesară continuarea unui tratament de prevenire.
- Nu folosiți șampoane pentru adulți pentru igiena copiilor.
- Nu desprindeți cu forță crustele de pe scalpul nou-născutului.
Sursa: Mamaplus.MD