Există puține persoane care suferă de herpes o singură dată în viață. Herpesul apare din când în când, deoarece virusul rămâne în organism. În general, virusul HSV-1 este contractat în copilărie. Acesta ajunge în corp prin piele și se instalează permanent în celule. După cum ne arată Clinica Mayo în acest studiu, nu există nici un remediu pentru infecția cu virusul herpes simplex. Medicația antivirală poate ajuta la vindecarea mai rapidă. Virusul rămâne în corp inactiv sau latent.

Nu există o teorie clară. Cu toate acestea, au fost studiați unii factori care ar putea influența reactivarea virusului:

 • Stresul dezechilibrează corpul și slăbește imunitatea, potrivit Institutului de Hematologie si Imunologie din Cuba.
 • Infecții și stări febrile cauzate de alți agenți patogeni.
 • Administrarea unor medicamente, în special a antibioticelor, poate slăbi sistemul imunitar și poate facilita activarea herpesului.
 • Modificări hormonale legate de menstruație sau sarcină.
 • Climă extremă. Expunerea la lumina soarelui sau temperaturile ridicate pot crește riscul e activare a virusului.
 • Intoleranțe alimentare. Uneori, organismul nu digeră bine anumite alimente precum glutenul, lactoza, soia, unele nuci, etc. Corpul suferă de un dezechilibru care îl poate face mai vulnerabil.
 • Afecțiuni intestinale. Potrivit unor cercetări, herpesul ar putea fi reflexul unei inflamații sau ulcerații a peretelui intestinal.

Tratamente alternative naturale

Este important să analizăm factorii declanșatori pentru a descoperi care dintre aceștia ne-ar putea afecta. Iată câteva alternative naturale care ne vor ajuta să prevenim și să tratăm herpesul:

 • Echinacea: Această plantă medicinală este una dintre cele mai cunoscute atunci când vine vorba de întărirea sistemului imunitar, potrivit Universității de Stat din Iowa. O putem lua sezonier, când ne simțim mai predispuși la îmbolnăvire.
   
 • Propolis: Acest antibiotic natural întărește corpul, așa cum ne asigură această cercetare realizată în Laboratorul de cercetare a albinelor USDA-ARS.
   
 • Psyllium (Plantago psyllium): Dacă avem probleme intestinale, putem apela la această fibră de origine vegetală care facilitează tranzitul fără a irita intestinul. Acest lucru este afirmat în acest studiu efectuat la Universitatea din Helsinki (Finlanda).

De asemenea, trebuie să fim foarte atenți la dietă și să evaluăm posibilitatea de a efectua un test de intoleranță alimentară. Dacă eliminăm din dietă alimentele pe care nu le digerăm bine, nu numai că vom lupta împotriva herpesului, ci vom observa și o îmbunătățire importantă a sănătății.