În sezonul de iarnă avem tendința de a crește temperatura în dormitor pe timpul nopții pentru că avem impresia că acest lucru ne va oferi confortul necesar pentru a ne odihni. În realitate, experții spun că dacă dormi într-o cameră prea încălzită nu doar că te vei simți incomod și transpirat, dar vei pierde și multe beneficii pe care le-ai putea obține dacă dormi într-o cameră rece.

Setarea temperaturii în încăpere la aproximativ 21 grade poate face diferența dintre un somn de bună calitate și unul agitat și cu multe treziri pe parcursul nopții.

Află, în continuare câteva motive pentru care ar trebui să renunți la obiceiul de a lăsa caloriferul să frigă în dormitor și să începi să dormi într-un mediu mai răcoros.

Previi apariția insomniei

Unele studii au relevat faptul că anumite forme ale insomniei sunt asociate cu temperatura ridicată a corpului. Mulți insomniaci au dificultăți în reglarea temperaturii organismului și își limitează capacitatea de a pierde căldura, astfel că nu reușesc să se odihnească pe parcursul nopții. Dacă alegi să dormi într-o cameră rece, poți ajuta organismul să se răcească și să inducă starea de somnolență.

Nu mai ești stresat

Temperaturile mai ridicate înseamnă că organismul eliberează mai mult "hormon al stresului" numit și cortizol. O cameră rece poate ajuta la menținerea nivelului de cortizol sub control, ceea ce înseamnă mai puțin stres și o calitate mai bună a somnului.

Previi infecția la ovare

Femeile pot preveni infecțiile ovariene dacă aleg să doarmă într-o cameră cu temperatură mai scăzută. Bacteriilor și ciupercilor le place să viețuiască în medii calde și umede, astfel încât păstrarea camerei rece le va împiedica să se răspândească peste noapte în organism.

Te ferești de boli

Dormitul într-o cameră rece poate reduce șansele de apariție a unor boli metabolice precum diabetul. De asemenea, acest obicei îmbunătățește nivelul hormonilor de creștere care ajută la prevenirea bolilor de inimă, a depresiei și a obezității. Creșterea melatoninei reduce, de asemenea, șansele de a suferi de Alzheimer.

Dormi adânc și neîntrerupt

Când dormi profund, corpul tău îndeplinește sarcini esențiale, cum ar fi regenerarea celulară și consolidarea memoriei, însă este incapabil să regleze temperatura corpului. O creștere a temperaturii te poate face să te trezești pe parcursul nopții, lucru ce nu se întâmplă dacă alegi să te odihnești într-o cameră rece.

Slăbești

Dormitul într-o cameră rece poate îmbunătăți metabolismul, activând "grăsimile brune", cele responsabile pentru arderea caloriilor pentru a produce căldură. De asemenea, poate ajuta la eliminarea grăsimilor nedorite, ceea ce înseamnă că vei pierde kilograme în timpul somnului.

Bărbați pot preveni apariția infertilității

Expunerea prelungită la căldură poate afecta fertilitatea bărbaților. În schimb, este indicat să doarmă într-o cameră rece și să poarte lenjerie intimă în timpul somnului. Dacă intenționează să facă un copil este un motiv în plus pentru a scădea gradele din termostat.

Ajuți la calmarea durerilor și la reducerea inflamației

La fel ca a pune gheață sau o compresă rece pe o zonă umflată sau inflamată a corpului, dormitul într-o cameră rece poate avea un efect calmant asupra durerii și inflamației. Mulți sportivi preferă să doarmă într-o cameră rece după un meci pentru a se reface mai rapid. 

Te simți bine și ai tenul întinerit

Dormitul într-o cameră cu o temperatură mai scăzută favorizează producția de melatonină, numită și "hormonul somnului" din organism. Este, de asemenea, un antioxidant, ceea ce înseamnă că are rol de anti-îmbătrânire și ajută pielea să se refacă pe timpul nopții.