Deși mulți pacienți sunt anxioși, neliniștiți în ceea ce privește anestezia, ea este absolut necesară, atât pentru o operație fără probleme, cât și pentru recuperare. Majoritatea pacienților sunt supuși, în fiecare an, unor proceduri chirurgicale și medicale sub toate formele de anestezie. Așadar, nu trebuie să aveți frică de acest aspect al procedurii, ci să încercați să-l înțelegeți mai bine. Astfel vă veți simți mai confortabil în toate etapele operației.
Dr. Anatolie Taran, medic chirurg plastician, și Dr. Sorin Sova, medic anesteziolog reanimatolog din cadrul clinicii TerraMed, vin cu anumite explicații și recomandări la acest subiect.
Există numeroase senzații obișnuite după o anestezie: euforie, dezorientare, frison, greață. Stiința medicală a avansat foarte mult în ultimele decenii, reducând mult din timpul recuperării și atenuând fenomenele neplăcute de după anestezie.
Atunci când primiți orice fel de anestezie, fie locală sau generală, aceasta suprimă reacțiile până și după ce se încheie procedura. Fiind sub sedare o injecție sau incizie în țesuturi, nu veți mai avea dureri până ce nu se termină tratamentul local. Proprietățile amnezice ale sedării conștiente și inconștiente asigură lipsa memoriei asupra operației, astfel încât vă veți concentra asupra vindecării fără a avea memoria asupra sălii de operație, atmosferei de acolo și efectului psihologic negativ creat de această împrejurare.
În chirurgia estetică intervențiile se pot realiza sub anestezie locală sau generală, în funcție de complexitatea acestora, de preferințele pacientului și ale medicului specialist.
În cazul implantului mamar cel mai cunoscut și recomandat tip de anestezie este cea generală, cu ajutorul careia veți dormi pe tot parcursul operației.
Anestezia generală acționează nu doar ca analgezic, ci are rolul de a imobiliza pacientul, de a reduce răspunsurile autonome, producând pierderea temporară a cunoștinței și a memoriei. Acești factori cauzează eficacitatea anesteziei generale.
În opinia anesteziștilor această formă de anestezie este de departe cea mai sigură dintre toate, permițând un control în timp real al reacțiilor corpului și tratamentul medicamentos adecvat al acestora.
De reținut! Trebuie să informați medicul anestezist și medicul specialist chirurg cu privire la istoricul medical și orice reacții adverse pe care le-ați avut în timpul anesteziilor anterioare.
În cadrul consultațiilor, mulți pacienți întreabă anestezistul dacă anestezia este periculoasă. Răspunsul este NU (indiferent dacă e prima intervenție cu anestezie sau dacă ați avut mai multe anestezii în trecut).
Medicamentele folosite în timpul anesteziei sunt de calitate superioară, de ultimă generație. Astfel de intervenții chirurgicale produc o traumă mică pentru pacient, iar cantitatea de medicamente utilizate pentru acest tip de anestezie este scăzută.
La Clinica Terramed activează anesteziști cu experiență, cu specializări europene, care oferă pacienților o maximă siguranță.
Ce informații trebuie să prezinți medicului anestezist:
- Istoricul medical și al intervențiilor chirurgicale anterioare (dacă este cazul);
- Tratamente medicale în curs sau finalizate;
- Consumul de alcool, țigări, droguri;
- Alergii, răceli, infecții;
- Orice informație legată de starea de sănătate, care poate fi relevantă.
În timpul consultului, medicul prezintă pacientului modul de desfășurare a anesteziei, posibilele riscuri, efectele și indicațiile postoperatorii imediate.
Nu ezita să adresezi doctorului orice întrebare te frământă, întrucât starea de liniște și încredere pe care ți le oferă aceste răspunsuri până la operație, este extrem de importantă.
Centrul Medical „TerraMed”
Adresă: Chișinău, str. Cuza-Vodă, 44A
Telefon: 022 202 373