mamaplus

De ce este mai sănătos să dormi pe partea stângă și cum să te obișnuiești cu asta?

0
//
12.10.2021

Somnul este foarte important pentru menținerea sănătății noastre mintale și fizice. La fel de importantă este și calitatea somnului, de rând cu poziția pe care o preferi în timp ce dormi. Aceasta are o influență covârșitoare asupra sănătății în general, ajută la menținerea aspectului tânăr al pielii și chiar îmbunătățește digestia.

Așadar, pe ce parte ar trebui să dormi? Sunt câteva poziții în care poți dormi și toate îți pot influenta sănătatea:

  • Somnul pe partea stângă poate îmbunătăți starea de sănătate;
  • Odihna pe spate poate cauza dificultăți de respirație și este chiar periculoasă pentru suferinzii de astm ori pentru cei care se confruntă cu apnee;
  • Dormitul pe dreapta duce la înrăutățirea problemelor digestive.

Beneficiile dormitului pe partea stângă

Cercetările au demonstrat că somnul pe partea stângă poate ușura arsurile gastrice, iar în cazul femeilor însărcinate îmbunătățește circulația sângelui către inimă. Medicina tradițională orientală (Ayurvedică) și medicina alternativă indiană recomandă aceeași poziție de somn.

Partea stângă a corpului este partea dominantă a sistemului limfatic și în timp ce dormi pe această parte, corpul are mai mult timp pentru filtrarea și eliminarea toxinelor.

În schimb, atunci când te odihnești pe partea dreaptă, sistemul limfatic se încetinește ceea ce are ca efect acumularea de toxine în corp și, prin urmare, crește riscul de boli grave. Atunci când sistemul limfatic nu funcționează la capacitate maximă, devine incapabil să filtreze toxinele, ori să mențină circulația corespunzătoare a fluidului limfatic în organism.

Odată ce te vei obișnui să dormi pe partea stângă vei observa cum organismul își îmbunătățește eficiența în ceea ce privește eliminarea toxinelor. Totodată, această poziție îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv, ceea ce înseamnă că organismul va extrage mai repede nutrienții necesari și va elimina toxinele.

Cum să te obișnuiești să dormi pe partea stângă?

Nu ai nevoie de foarte mult timp pentru a te obișnui să te odihnești pe partea stângă a corpului. Iată ce ai de făcut:

  • întinde-te pe partea stângă și pune-ți o pernă în spatele tău – aceasta te ajută să nu îți schimbi poziția în timpul somnului;
  • schimbă partea patului în care dormi de obicei. În acest fel îți va fi mai ușor să dormi pe stânga;
  • lasă o veioză cu lumină difuză în partea dreaptă. Cum corpul, în mod natural, va dori să o evite în timpul somnului, îți va fi mai ușor să dormi pe partea stângă.

Aceste schimbări mici îți vor îmbunătăți atât rutina somnului cât și starea generală de sănătate.