Poate că ai observat că, odată cu trecerea anilor, simptomele care anunță venirea menstruației diferă foarte mult. Aceste schimbări devin mai accentuate între 30 și 40 de ani, apoi odată cu apropierea menopauzei – perioadă numită de medici perimenopauză. Simptomele apar mai ales la femeile a căror dispoziție se schimbă mult în funcție de fluctuația hormonilor în timpul ciclului menstrual. De altfel, statisticile spun că ar fi vorba despre 85% dintre femei.

În timp ce estimările variază, Biroul pentru Sănătatea Femeii susține că „până la trei din patru femei spun că au simptome de sindrom premenstrual la un moment dat în viața lor”. Un studiu a raportat că aproximativ 75% din toate femeile aflate la premenopauză experimentează cel puțin un simptom PMS, în timp ce doar 8-20% îndeplinesc criteriile pentru un diagnostic de PMS.

Pe lângă schimbările de dispoziție și intensitatea crampelor menstruale se modifică odată cu trecerea anilor. Totuși, dacă durerile sunt foarte accentuate și însoțite de cheaguri de sânge, s-ar putea să fie vorba despre anumite afecțiuni. Tocmai de aceea, este necesar să consulți un medic ginecolog pentru a te asigura că sănătatea ta este în afara oricărui pericol.

Pe măsură ce vă apropiați de menopauză, nivelurile hormonale se pot schimba în mod imprevizibil, ceea ce poate provoca modificări ale dispoziției. Cu toate acestea, sindromul premenstrual se va opri după menopauză.