În fiecare sezon rece, părinții sporesc măsurile de îngrijire a copiilor lor, pentru a-i feri de gripă și răceală. COVID-19 adaugă părinților și mai mult stres.
Ce facem pentru a ne menține copiii sănătoși și cum îi putem feri de gripă și răceală?
Îi vaccinăm
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă părinților să-și vaccineze antigripal copiii cu vârsta de peste 6 luni – de preferință până la sfârșitul lunii octombrie. Deși este adevărat că vaccinul antigripal nu este 100% eficient, studiile arată că vaccinul poate reduce riscul unei persoane de a contracta boala potențial debitantă cu aproximativ 50-60%. De asemenea, vaccinul poate ameliora simptomele, dacă gripa este contractată. Acest lucru este deosebit de important în timpul pandemiei de COVID-19, deoarece mai puține complicații de gripă acordă prioritatea pacienților infectați cu coronavirus.
Îi îndemnăm să se spele mai des pe mâini
Spălatul pe mâini cel puțin 20 de secunde este cea mai bună modalitate de a scăpa de germeni, potrivit CDC. A doua cea mai bună modalitate este aplicarea unui dezinfectant de mâini care conține cel puțin 60% alcool.
Îi ajutăm să-și formeze un program de somn bine stabilit
Somnul este foarte important pentru formarea unui sistem imunitar sănătos.
„Există o mulțime de dovezi care sugerează că trebuie să-ți menții programul de somn consecvent, pentru a avea un sistem imunitar sănătos”, spune Judith Owens, director al Centrului pentru Tulburări de Somn Pediatric de la Spitalul de copii din Boston.
Cât de important este somnul? Un studiu publicat în septembrie 2009 al revistei Sleep a constatat că cei care au înregistrat șase ore de somn sau mai puțin în fiecare noapte aveau șanse de patru ori mai mari să răcească. Copiii au nevoie de mai multă odihnă - de la 8 la 14 ore pe noapte, în funcție de vârstă.
Le modificăm dieta
Obezitatea merge mână în mână cu inflamația cronică, în care anumite substanțe chimice imune sunt crescute în mod constant în organism, nu doar atunci când este necesar pentru a combate infecția. Această stare de alertă constantă poate face sistemul imunitar mai puțin eficient, spune Melina Jampolis, MD, medic specialist în nutriție. Însă consumul de mai multe fibre - care se găsește în fructe proaspete, legume și cereale - poate ajuta la reducerea inflamației în organism și, la rândul său, permite sistemului imunitar să funcționeze mai bine, spune ea.
Reducerea zahărului poate ajuta și el: „Zahărul determină creșterea nivelului de insulină, iar insulina crescută crește inflamația”, spune John Stracks, MD, profesor asistent clinic de medicină de familie la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern.
Respectarea unei diete sănătoase ar putea chiar să îmbunătățească vaccinul împotriva gripei: Cercetările din Jurnalul Internațional de Obezitate sugerează că persoanele obeze au un răspuns imun scăzut la vaccinul antigripal comparativ cu cei care nu sunt obezi.
Le oferim suplimentele potrivite
Unii experți recomandă administrarea de vitamina D copiilor, vitamina C (cele mai bune surse sunt anumite fructe și legume, inclusiv portocale, grapefruit, ardei gras și varză) și un probiotic.
Există din ce în ce mai multe dovezi în ceea ce privește importanța vitaminei D în combaterea răcelii și a gripei; deoarece este dificil să obții suficientă vitamina D din alimente și lumina soarelui poate provoca cancer de piele, Academia Americană de Pediatrie recomandă tuturor copiilor să ia o capsulă de vitamina D pe zi.