Cancerul colului uterin este legat în majoritatea cazurilor de contaminarea cu papilomavirusuri. Știi cum să te protejezi? Cum se depistează leziunile precanceroase?
Cum te infectezi cu papilomavirusuri?
Papilomavirusurile sunt viruși cu transmitere sexuală, dar contaminarea are loc prin piele și nu prin material seminal. Acesta este motivul pentru care prezervativul protejează, dar imperfect.
Vaccinurile împotriva cancerului de col uterin protejează doar împotriva a 70% din cancerele de acest tip
De aceea, chiar și vaccinate, femeile ar trebui să continue să aibă frotiuri în mod regulat (la fiecare 3 ani de la vârsta de 25 de ani).
Care sunt semnele infecției cu HPV?
Niciun simptom nu indică infecția cu HPV. Acesta este motivul pentru care frotiul trebuie făcut în mod obișnuit la fiecare 3 ani de către toate femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, în absența oricăror simptome.
Câte femei infectate cu papilomavirusuri riscă să dezvolte leziuni precanceroase?
20%. Cu alte cuvinte, majoritatea femeilor care intră în contact cu papilomavirusurile le elimină.
Frotiul poate detecta celule anormale
Acest test de screening poate detecta prezența celulelor suspecte, atunci când acestea sunt încă într-un stadiu precanceros.
Vaccinul este eficient înainte de debutul sexului
Trebuie administrat înainte de a întâlni virusul papilom, fie înainte, fie chiar la începutul vieții sexuale.
Împotriva cancerului de col uterin, prezervativul este o metodă de prevenire foarte incertă
De fapt, transmiterea papilomavirusurilor are loc printr-un mod „piele la piele”. Prin urmare, orice parte neacoperită de prezervativ o poate transmite.
Cele două vaccinuri împotriva cancerului de col uterin sunt rambursate
Gardasil® (împotriva tulpinilor 6, 11, 16 și 18) și Cervarix® (împotriva tulpinilor 16 și 18) sunt ambele rambursate și pot fi utilizate în mod interschimbabil. Cu toate acestea, aceste două vaccinuri nu sunt interschimbabile, adică orice vaccinare începută cu unul dintre ele trebuie completată cu același vaccin.
Femeile vaccinate ar trebui să aibă întotdeauna frotiuri
Vaccinarea nu înlocuiește frotiurile, ci previne complicațiile. Astfel, vaccinate sau nu, femeile trebuie să aibă un frotiu la fiecare trei ani de la vârsta de 25 de ani.
Vaccinarea împotriva cancerului de col uterin este recomandată de la vârsta de 11 ani
Programul prevede vaccinarea fetelor tinere cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, cu recuperare până la vârsta de 19 ani. Două doze sunt necesare la 6 luni distanță.
Fumatul triplează riscul de cancer de col uterin
Fumatul activ triplează riscul de cancer de col uterin, iar fumatul pasiv dublează acest risc.