Fiecare din noi știe ce înseamnă tuse și cât de chinuitoare poate fi ea uneori. Primul lucru pe care vrem să-l facem în astfel de situații este să calmăm tusea, adică să o stopăm. Dar merită să o facem? Știați că în anumite situații sau etape ale bolii utilizarea incorectă a antitusivelor poate pune viața în pericol?

Pentru a înțelege mai bine tusea și ce remedii putem utiliza în diferite situații sau stări însoțite de tuse, vă propun să analizăm mai detaliat acest simptom și să înțelegem când și cum e necesar să intervenim pentru a o ușura.

Tusea este un reflex de protecție necondiționat, înnăscut, cu rolul fiziologic de a curăța căile respiratorii de substanțe străine și de a preveni obstacolele mecanice care perturbează permeabilitatea lor.

Ca simptom, tusea poate însoți, cel mai frecvent, infecțiile respiratorii sau apare atunci când un corp străin intră în tractul respirator, când sunt inhalate gaze toxice sau praf iritant. Tusea persistentă poate fi singurul simptom al unor boli precum cancerul pulmonar, tuberculoza, astmul bronșic, tumorile mediastinale. O tuse poate fi, de asemenea, un semn de insuficiență cardiacă, în acest caz ea se agravează în poziție culcată. Mai sunt și medicamente care provoacă tuse, ca de exemplu unele preparate folosite în hipertensiune arterială.

Ținând cont de multitudinea de boli care sunt însoțite de tuse, e necesar un diagnostic corect pentru a alege tratamentul potrivit. Nu există un remediu universal care poate fi folosit în toate aceste cazuri.

Cel mai frecvent, tusea ne afectează pe noi toți, în cazul infecțiilor respiratorii sau răcelilor.

De ce apare tusea și care este evoluția ei?

Virusurile, patrunzând în căile respiratorii, atacă celulele mucoasei și declanșează o reacție inflamatoare. Zonele afectate a mucoasei se dezgolesc și expun receptorii tusei la acțiunea factorilor externi (aer rece, iritanți). La fel și inflamația stimulează chimic receptorii tusei prin intermediul mediatorilor inflamatori și mecanic prin formarea edemului la nivelul mucoasei. Ca rezultat apare o tuse uscată, iritativă și chinuitoare. Ea de obicei dureaza 2-4 zile, după care tusea începe să devină umedă, deorece tot inflamația stimulează creșterea numărului de celule producătoare de mucus (celule caliciforme), care încep să producă în cantități mari acest mucus (spută). Acest mucus are rolul de fixare (de lipire) a agenților infecțioși și de evacuare a lor din căile respiratorii cu ajutorul tusei. Tusea umedă (sau productivă) aduce de obicei o ușurare și este o etapă necesară în evoluția bolii, ea dispare în mediu la ziua a 8 – 10-a.

În unele stări, din cauza imunității scăzute, se poate asocia infecția bacteriană. În acest caz sputa capătă o culoare galben-verzuie și, în dependență de severitatea simptomelor, necesită administrarea antibioticelor. La această etapă e necesar consultul medicului.

De aceea, dacă tusea persistă mai mult de 3-4 săptămîni după o raceală, la fel e necesar să consultați medicul pentru un diagnostic diferențial.

Astfel, în cazul răcelilor sau infecțiilor respiratorii sunt contraindicate preparate care inhibă tusea - ele împiedică curățirea și evacuarea sputei din căilor respiratorii, astfel, pot agrava evoluția bolii și pot duce la complicații.

Un alt grup de antitusive care nu sunt recomandate în primele 3-5 zile de răceală sunt expectorantele cu acțiune secretolitică (mucolitică). Mecanismul de bază al acestei grupe de preparate este fragmentarea și reducerea vâscozității sputei mucopurulente și ușurarea evacuării ei, dar la această etapă a bolii încă nu s-a format sputa, de aceea administrarea acestor remedii este zadarnică.

Care remedii putem folosi în caz de tuse?

Cea mai potrivită grupă de preparate, care trebuie administrată din primele zile de tuse, sunt expectorantele cu efect secretostimulant și secretomotor. Ele acționează prin stimularea activității glandelor seroase și a motilității cililor celulelor mucoasei, ușurând eliminarea secrețiilor din căile respiratorii.

Un astfel de remediu, frecvent recomandat de medici, este și Bronchipret ® - medicament german pe bază de Cimbru și Iederă/Ciuboțica-cucului.

mamaplus

Dar Bronchipret ® este mai mult decât un expectorant, el mai reduce inflamația și edemul la nivelul mucoasei bronșice, previne bronhospasmul și luptă cu virusurile și bacteriile.

El se recomandă atât în tusea uscată, cât și în cea umedă. Datorită eficacității și siguranței demonstrate în diferite studii clinice, Bronchipret ® este inclus în Ghidul German de tratament al tusei și bronșitelor.

Fiți prudenți când alegeți remedii în caz de tuse, dar cel mai bine consultați medicul Dvs.

Compania germana "Bionorica SE", unul dintre principalii producători mondiali de medicamente pe bază de plante. Misiunea noastră este de a face medicina mai sigură în fiecare zi!

Adresa: MD-2025, Republica Moldova, Chisinau, str. Vl. Korolenko, 15
Telefon: (+373) 22 000 288
E-mail: info@bionorica.md
Facebook