Deficitul de vitamine este o consecință negativă a stilului nostru de viață, în special este vorba despre cel sedentar. Din anumite motive, uităm să mai gătim feluri de mâncare bogate în vitamine. Pe termen lung, un stil de viață dezorganizat provoacă dezechilibre în organism, favorizând apariția unor afecțiuni, unele dintre ele foarte grave. Fii atentă la aceste semne clare care îți arată că ai deficit de vitamine și că trebuie să acționezi rapid.
Oboseala
Este unul dintre primele simptome ale deficitului de vitamine, dar este adesea ignorată, fiind considerată consecință a stilului de viață ocupat. Oboseala este, de asemenea, și primul simptom al deshidratării, așadar asigură-te că bei suficientă apă în fiecare zi. Dacă oboseala nu dispare după câteva nopți în care ai dormit suficient, atunci înseamnă că ai un deficit de vitamine, cel mai adesea fier, magneziu și B12.
Dureri musculare
Adesea, acestea sunt considerate a fi un semn de îmbătrânire sau o consecință a activităților sportive, însă reprezintă un simptom al deficitului de vitamina D și magneziu.
Schimbări ale stării de spirit
Desigur, fiecare dintre noi are din când în când câte o zi proastă. Dar, dacă aceste schimbări apar des, atunci înseamnă că ai un deficit de acizi grași Omega-3. Aceștia sunt esențiali pentru funcționarea normală a creierului și pentru comunicarea optimă la nivelul celulelor.
Modificarea texturii părului
Modificarea texturii și a aspectului părului poate fi un semn că ai un deficit de acid folic, vitaminele B12, B6 și fier. Acești nutrienți sunt esențiali pentru sănătatea sângelui, prin intermediul căruia se face transportul oxigenului către păr și scalp.
Tulburări de vedere
Unele probleme de vedere pot fi o consecință a deficitului de vitamina C și E, dar și a doi compuși care se numesc luteina și zeaxantina. Spanacul este o sursă importantă de luteină și zeaxantină, așa că nu te sfii să-l consumi în cantități cât mai mari.
Sângerarea gingiilor
Sângerarea abundentă a gingiilor și formele agresive de gingivită pot fi o cauză a deficitului de vitamina C. Poți menține un aport optim de vitamina C prin consumarea unor alimente cum sunt broccoli, conopidă, varaza kale, kiwi, papaya și căpșune.
Furnicături la nivelul degetelor de la mâini și picioare
Dacă întâmpini senzația de furnicături la nivelul degetelor și este însoțită de o stare de slăbiciune și chiar oboseală, este posibil să ai un deficit de vitamina B12. Vitamina B12 se găsește în carne, produse lactate și ouă, deci dacă ai o dietă bazată mai mult pe plante, ai un risc mai mare să ai acest deficit.
Piele uscată și senzația de ochi iritați
Dacă pielea ta are un aspect rigid sau ochii sunt uscați și nu pot să producă lacrimi, este posibil să ai un deficit de vitamina A. Acesta poate fi corectat prin consumul de carne, produse lactate, ouă, dar și fructe și legume roșii, galbene, portocalii și verzi.
Spasme musculare
Dacă te confrunți cu crampe musculare, însoțite de oboseală sau amorțeală a mâinilor, picioarelor și a zonei din jurul gurii, atunci este posibil să ai un deficit de calciu. Calciul este necesar pentru contracția mușchilor, pentru funcționarea vaselor de sânge și pentru secretarea de hormoni și enzime. Poate fi luat sub formă de supliment, împreună cu vitaminele D și K, pentru o absorbție cât mai bună și o distribuție uniformă.