Misterioasa hepatită acută severă la copii nu se va răspândi în masă și nu este cazul să ne panicăm. Declarațiile au fost făcute de cunoscutul pediatru ucrainean Evghenii Komarovsky în cadrul emisiunii „Alternativa” de la TV8.
„Se numește hepatită de etiologie necunoscută, adică noi avem o inflamație acută a ficatului cu probabilitatea maximă posibilă de a fi infecțioasă și, în același timp, agentul cauzal în sine nu este înțeles.
Azi, eu văd că știința medicală nu poate trage o concluzie clară ce este asta, fiindcă nu cunoaște pricina, de aceea, să încerci să faci niște prognoze este destul de greu.
Sunt anumite teorii, ele nu sunt simple, despre ele se poate vorbi, dar nu este sensul să vorbești despre niște teorii care mâine ar putea fi respinse. Sunt niște presupuneri că asta ar putea fi legat cu adenovirusul cu care fiecare om contactează în copilărie, pentru că el este larg răspândit, dar, în condiții de COVID, când relațiile dintre oameni au fost grav perturbate, când oamenii au fost dezbinați mult timp și nu au comunicat, a fost o situație când adenovirusul a început să circule diferit. Asta și a schimbat răspunsul imun în populație și a rezultat așa o situație”, a specificat Komarovsky.
Doctorul nu crede în posibilitatea răspândirii în masă a acestui tip de hepatită, dar atrage atenția asupra igienei.
Amintim că la începutul lunii mai, Ministerul Sănătății a confirmat primul caz de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii.
În acest context, Ministerul Sănătății îndeamnă părinții să fie atenți la semnele hepatitei acute, precum apariția icterului - culoarea galbenă a feței și a sclerei, urina întunecată la culoare, dar și la simptomele afecțiunilor gastrointestinale precum greață, vomă, diaree și dureri abdominale. La apariția primelor simptome, părinții trebuie să solicite medicul de familie sau la Serviciul de urgență 112.