Potrivit unui studiu publicat de Manchester University și NHS Foundation Trust, din 121 de adulți intervievați după internarea în spital pentru Covid-19, 16 dintre ei au probleme de auz.
Jurnaliștii de la Atlantico au realizat un interviu cu Paul Avan, cercetător în cogniție auditivă și psihoacustică la Facultatea de Medicină din Clermont-Ferrand, pentru a lămuri veridicitatea studiului:
Cum au ajuns cercetătorii la o astfel de concluzie?
Autorii lucrării au constatat agravarea problemelor de auz ale pacienților internați la spital pentru Covid-19. După opt săptămâni de la ieșirea din spital, unii pacienți au raportat pierderi de auz și respirație zgomotoasă. Simptomele pot fi legate de boală, dar autorii studiului spun, de asemenea, că pot avea o cauză indirectă. Administrarea tratamentului anti-Covid poate duce la toxicitate nervoasă.
Cifra de 1 pacient din 8 pare mică, dar e important să investigăm problema.
Ce tipuri de tratament pot provoca surzirea?
Plaquenil, hidroxiclorochina, are efecte toxice asupra retinei, si se pare, asupra căilor nervoase. În cazuri grave, medicii nu au ezitat să folosească tratamente uneori agresive. Starea de resuscitare poate duce la probleme de auz, atunci când pacientul este intubat sau ventilat, urechile nu mai sunt ventilate natural și pot fi deteriorate.
Excluzând tratamentul, poate coronavirusul să provoace complicații nervoase?
În martie a circulat o alertă cu privire la pierderea mirosului. Acest simptom a fost folosit ca semn de avertizare atunci când nu existau suficiente teste.
Am dedus din această patologie abilitatea coronavirusului de a se răspândi de-a lungul căilor nervoase. Un raport a fost publicat și despre probabilitatea trecerii virusului de la plămân la creier prin nervii care controlează respirația. Aceasta este o ipoteză care a fost vehiculată, dar nu a fost trasă nici o concluzie definitivă.
Deci auzul poate fi afectat de virus?
Auzul este procesat într-o parte inferioară a creierului numită trunchiul creierului (partea superioară a gâtului). Acesta face tranziția dintre măduva spinării și creier, aici este și centrul respirației și un pic mai sus, găsim centrele auditive. Dacă centrul respirației este afectat de virus ar trebui să analizăm căile auditive pentru a vedea dacă acestea sunt încă sănătoase după ce virusul a trecut. Dar aceasta este totuși o ipoteză, este unul dintre scenarii.
Toate studiile sunt în derulare pentru a determina însăși natura sechelelor și pentru a analiza reversibilitatea acestora. Putem stabili aceste consecințe doar dacă suntem vigilenți în acest sens. În cazul auzului, este ușor de testat, deoarece există date obiective colectate în câteva minute, fără durere.