Suntem în plin sezon al infecțiilor respiratorii acute, iar între timp și varianta Omicron afectează tot mai mulți copii. De cele mai multe ori, copiii mici refuză să ia medicamente – fie că este vorba despre siropuri, picături sau pastile. Medicul pediatru din Germania, Narges Poyan a dezvăluit cinci secrete de care ar trebui să țină cont mămicile atunci când urmează să-i dea copilului medicația necesară.
Lifehack 1: Pastiluțele dizolvate în mâncare
Dacă medicul pediatru a recomandat ca micuțul să urmeze un tratament cu pastile, nu vă faceți griji. Striviți pastila și dizolvați praful obținut într-o linguriță cu terci sau piure de fructe. Este foarte important ca imediat după asta să-i dați copilului să bea puțină apă și să stea culcat câteva minute. Acest lucru este necesar pentru că preparatul ar putea să rămână pe suprafața interioară a esofagului și să se descompună treptat, fără să ajungă în stomac.
Lifehack 2: Siropul va fi administrat cu seringa
Preparatele farmaceutice pentru bebeluși sub formă de suspensii sau siropuri au un gust plăcut de mure, fructe, sau gumă de mestecat. Chiar și așa, copiii le pot refuza, iar asta înseamnă că vei avea nevoie de o metodă alternativă. Pentru a administra preparatele sub formă lichidă, folosește o seringă fără ac. Soluția ar trebui introdusă în interiorul unuia dintre obraji, apâsând treptat pistonul seringii și lăsând copilul să înghită. Nu introduce fluidul pe limbă, deoarece poți provoca astfel reflexul de vomă.
Lifehack 3: Picăturile nazale vor fi administrate cu pipeta
Pentru ameliorarea simptomelor rinitei la copii, se pot folosi spray-uri nazale pe bază de apă de mare. Acest preparat curăță cavitatea nazală de mucus și cruste, ușurând respirația copilului. Până la vârsta de doi ani este recomandat să administrezi picăturile nazale doar în poziția culcat, fiind necesară implicarea ambilor părinți. Unul dintre ei va fixa capul copilului, nasul fiind îndreptat în sus. Al doilea părinte va administra preparatul cu ajutorul pipetei, în dozele recomandate de medic.
Lifehack 4: Picăturile în ochi, administrate în timpul somnului
În caz de conjunctivită, picăturile în ochi sunt absolut necesare și, de regulă, sunt greu de administrat copiilor. Potrivit medicului pediatru Narges Poyan, poți încerca să faci această procedură în timp ce copilul doarme. Unul dintre părinți va fixa capul copilului, iar al doilea va întredeschide puțin pleoapa inferioară. Picurăm în interiorul ochiului, fără să atingem membrana mucoasă.
Lifehack 5: Picături în urechi, administrate în timpul unui desen animat
Copilul tău trebuie să ia medicația necesară, dar simți că nimic nu mai funcționează? Specialistul afirmă că cea mai bună metodă de a-i picura în urechiușe copilului este să incluzi în același timp desenele animate. Încearcă să faci asta cât mai rapid și atent. Pipeta nu ar trebui să atingă interiorul urechii.