mamaplus

Copiii pot deveni ușor victime ale coronavirusului. Medicii roagă părinții să aibă grijă de cei mici

-
//
16.06.2020

Pe fonul relaxării totale în Republica Moldova, medicii roagă părinții să aibă grijă de cei mici, să le pună măști și să nu-i lase la joacă cu alții. Copiii pot deveni ușor victime ale COVID-19, la fel ca adulții, ceea ce mulți încă n-au înțeles, atenționează medicii.

La Spitalul „Valentin Ignatenco” sunt internați 81 de copii, alături de care sunt părinții, iar în unele cazuri bunicii.

„Eu înțeleg, copiii sunt copii, dacă ies în curte, atunci să fie singuri sau cel mult cu cei din familie. Să poarte mască neapărat în locurile publice, dar masca corect pusă pe față, nu sub nas, nu sub bărbie. Să acopere nasul, gura în special atunci când comunică cu cineva. Să își spele mâinile”, spune Aurelia Iarovoi, vicedirectorul spitalului „Valentin Ignatenco”.

Coronavirusul nu a amânat și celelalte intervenții, dar acestea decurg mai anevoios din cauza costumelor de protecție care fac mișcările doctorilor mai lente și stângace și îi sufocă pe timp de căldură. Aerul condiționat este strict interzis, pentru că acesta poate răspândi virusul. O intervenție chirurgicală durează de la o oră la patru sau chiar la cinci. Uneori, se întâmplă ca într-o singură zi, medicii să opereze trei copii concomitent.

„Este complicat de înțeles părinții care nu conștientizează sau oamenii din stradă pe care îi vezi în troleibuz, trasnportul public, când urcă maximal cât pot încăpea și știind că atunci când ajung la spital se sufocă, lucrează pentru a salva viața sau a face cât mai puțin complicații și a însănătoși un pacient”, explică Vitalie Mihalcean, vicedirectorul spitalului „Valentin Ignatenco”.

De la începutul epidemiei și până în prezent, numărul adresărilor în departamentul urgențe din cadrul spitalului a crescut, deși este mai mic decât până la coronavirus.

„Când spitalul lucra în regim obișnuit, sigur că noi primeam câte 200 de copii, căci aici era un profil multifuncțional, dar acum numărul este undeva de 60-70 de persoane în 24 de ore”, spune Tatiana Berejnițchi, medic pediatru la departamentul de urgențe din cadrul spitalului „Valentin Ignatenco”.

Copiii suspecți la COVID-19 sunt monitorizați 24 din 24, iar cei de până la 5 ani se află în salon cu un membru al familiei. Dacă testul arată pozitiv, atunci cei infectați sunt transferați în spitalul de boli contagioase pentru tratament.