Cireşele sunt fructul unui copac mare "Prunus avium", aparținînd familiei "Rosacee". Probabil că îşi are originea din Asia, din partea asiatică a Turciei, iar de acolo s-a răspîndit în întreaga lume. Lemnul acestui copac este de prim ajutor lemnarilor mobilieri, deoarece ei produc mobilier de cea mai bună calitate.
Cireşele - fructe cărnoase, suculente, cu coaja subțire, netedă și strălucitoare. Culoarea acestor fructe rafinate de pădure variază de la galben și roșu-gălbui la soiul "Graffione del Piemonte", pînă la soiul roşu închis al cunoscutei "Durone di Vignola (MO)".
Fructele sunt consumate în stare proaspătă, la apariția sezonului (mai-iulie) și se fierb din ele compoturi şi dulceţuri pentru iarnă. În Statele Unite din miezul sîmburelui este produs uleiul de cireşe. O altă metodă de conservare este conservarea cireşelor în alcool pur. Apoi, se pot utiliza în cocktail-uri sau la decorarea produselor de patiserie. În Franța, în regiunile Alsazia, Lorena, Foresta Nera și Vosgi prin presare şi distilare se obţine "Kirsch", o băutură alcoolică asemănătoare cu vodka, cu un conținut de alcool de 55%.
De obicei, cireșele sunt consumate în stare proaspătă la desert, se mai adăugă la o varietate de salate de fructe proaspete. Proprietățile terapeutice ale cireșelor sunt justificate, datorită conținutului de substanțe nutritive.
Cireşele conţin:
• vitaminele C, B, A, PP, E.
• pectină, acid malic, flavonoide, caroten.
• antociani (polifenoli) - pigment colorat, are proprietăți de aspirină.
• calciu, fier, fosfor, magneziu și sunt foarte bogate în iod și potasiu.
Cireşele au efect benefic:
• Încetinesc îmbătrînirea, deoarece au o mulţime de antioxidanţi.
• Reduc riscul bolilor cardiovasculare.
• Flavonoidele, care se conţin în abundenţă, leagă radicalii liberi.
• Un bun remediu pentru reumatism, varice, artrită.
• Are un efect tonic, atunci cînd este utilizat în măşti pentru faţă şi gît, netezeşte ridurile.
• Subțiază sîngle, are efct anticoagulant datorită antocianilor.
• Benefic este pentru rinichi, curăţă organismul de toxine.
• Îmbunătățește metabolismul şi reglează digestia.
• Calmează sistemul nervos, îmbunătăţeşte dispoziţia, ajută la dezvoltarea hormonul de bucurie.
Notă: 20-30 fructe consumate pe stomacul gol în fiecare dimineață la sezon, vă vor servi ca remediu pentru stres.