Cistita este o inflamare a vezicii urinare, care se manifestă prin urinări frecvente, dureri sau usturimi la urinare şi urină tulbure. Femeile sunt mai expuse cistitelor, pentru că uretra lor este mai scurtă, iar bacteriile ajung astfel mai uşor în vezica urinară, explică specialiştii. Pentru ca rinichii şi vezica să-şi păstreze sănătatea, trebuie să primească lichide în cantitate suficientă, cel puțin 2 l pe zi. Cu ajutorul metodelor naturiste, aplicate în mod corect, starea de sănătate a celor două organe poate fi îmbunătățită.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie şi nutriție, recomandă terapia cu anumite plante care acționează ca antiseptice urinare, utile în combaterea infecțiilor şi inflamației, în timp ce consumul de ceaiuri din plante creşte aportul de lichide.
Ceaiul de afine, antibacterian
Infuzia de afine este un remediu natural, bun la gust şi cu multiple întrebuințări: tonifică muşchii vezicii urinare şi are efect antimicrobian. Infuzia se prepară din 250 ml de apă şi 20 g de frunze de afin: apa fiartă se toarnă peste frunze, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară.
Se consumă trei căni de ceai pe zi. Merişoarele, mai eficiente decât antibioticele Specialiştii americani au demonstrat că majoritatea pacienților cu infecții urinare se vindecă dacă beau un pahar de suc de merişoare în fiecare zi. În general, rezultatele sunt mai bune decât cele obținute în urma tratamentului clasic cu antibiotice.
Şi coacăzul negru combate infecțiile. Infuzia se prepară din două lingurițe de frunze uscate care se infuzează, timp de 10 minute, într-o cană cu apă clocotită. Zilnic, se bea câte o cană de ceai înaintea fiecărei mese principale. Tratamentul trebuie urmat cel puțin trei săptămâni.
Remedii tradiționale
Zeama de orz cu lămâie este un tratament tradițional pentru cistită. Porția zilnică se prepară din 50 g orz peste care se toarnă 900 ml de apă clocotită. Apoi, se adaugă zeama şi coaja rasă de la o lămâie şi o jumătate de linguriță de zahăr.
Din fiertura de orz se consumă câte o cană după mesele principale, vreme de 10 zile. Cercetările moderne au demonstrat că americanii tratează cistita cu suc de răchițele. Acest leac combate cistita, dar este şi un factor de protecție pe termen lung. Zilnic se consumă câte 600 ml de suc diluat cu apă (în cantități egale).
Băile de şezut vindecă cistita
Tratamentul cu băi de şezut cu frunze de coada calului este eficient în scurt timp. Pentru o baie se pun la macerat 100 g de coada calului în 500 ml de apă rece, timp de 12 ore. În ziua următoare se încălzeşte maceratul până la punctul de fierbere şi se toarnă în apa din cadă.
Baia durează 15-20 de minute, iar la ieşirea din cadă bolnavul se înfăşoară într-un halat, fără să-şi şteargă pielea cu prosopul. Baia de şezut cu aburi de lapte gras s-a dovedit un remediu foarte bun. Într-un lighean se pun doi litri de lapte fierbinte. Bolnavul se aşează deasupra vasului, dar se înfăşoară cu o pătură, încât aburii să acționeze asupra abdomenului şi a rinichilor. Tratamentul se repetă de trei ori pe săptămână, timp de o lună.