Dacă te-ai confruntat cel puțin o dată cu arsurile gastrice știi bine cât este de dificil să-ți continui activitățile sau să adormi, dacă se întâmplă seara înainte de somn. Din fericire, există remedii naturale care ar putea să amelioreze arsurile la stomac, dacă nu vrei să apelezi la preparatele medicamentoase.
De regula, senzația de arsura poate reprezenta un simptom al unei alte afecțiuni cum ar fi indigestia, boala de reflux gastroesofagian (BRGE), intoleranța la anumite alimente sau chiar factori legați de stilul de viață.
Iată câteva sfaturi de urmat:
- Renunță la mesele îmbelșugate, mai ales seara. Totodată, renunță sau mănâncă mai puțin gras, deoarece acestea duc la lenevirea stomacului.
- Nu te grăbi atunci când mănânci și încercă să îți dai seama care sunt alimentele care îți provoacă arsuri pentru a le evita pe viitor.
- Încearcă să dormi cu trunchiul mai înălțat.
- Evită alcoolul și fumatul. În acest mod, vei dubla șansele ca simptomele să cedeze.
Plante care calmează arsurile gastrice
- Angelica. Încă din momentul în care apar arsurile, este indicât să prepari un suc de angelică (tulpina), care poate include și morcovi, pătrunjel, pastârnac, tulpini de țelină, fenicul și usturoi. Sucul obținut se diluează cu apă.
- Lemnul-dulce: Datorită substanțelor pe care le conține, lemnul dulce reușește să protejeze mucoasa gastrică intestinală. Tot ce trebuie să faci este să combini ceaiul preferat cu jumătate de linguriță de pulbere de lemn-dulce. Pulberea obținută din rădăcină de lemn dulce combate rapid aciditatea gastrică, are acțiune antiinflamatoare și ajută la refacerea mucoasei gastrice.
- Mușețelul. Acesta stimulează transportarea mai departe, în intestin, a hranei digerate în stomac și ajută și digestia prin activarea colecistului. Astfel, cei care se confruntă cu arsuri gastrice pot consuma 3 căni pe zi cu ceai de mușețel, înainte de mese. Mușețelul are proprietatea de a normaliza secreția acidului clorhidric în stomac și poate ajuta, de asemenea, la tratarea problemelor digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, diaree și colici.
- Busuiocul. Această plantă reduce aciditatea din stomac datorită uleiului volatil. Se prepară un ceai din 2 lingurițe de plantă mărunțită la 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară. Se beau câte 2-3 căni pe zi.
Pe lângă plantele enumerate mai sus, trebuie să iei în calcul și semințele de in (calmează mucoasa iritată) și argila (neutralizează aciditatea gastrică).