Chiar dacă în majoritatea cazurilor, hemangioamele infantile sunt inofensive, părinții nu au cum să nu se îngrijoreze, mai ales dacă medicul le recomandă o intervenție chirurgicală drept unica modalitate de tratament.

Află, din rândurile de mai jos, ce sunt hemangioamele, cât de periculoase sunt, dar și cum pot fi tratate.

Ce sunt hemangioamele?

Un hemangiom este o dilatare peste normal a vaselor de sânge, o aglomerare de vase de sânge suplimentare, crescute anormal. Un copil se poate naşte cu un hemangiom sau angiom sau poate să-i apară la câteva săptămâni de la naştere. Hemangioamele la nou-născuți arată ca nişte pete roşiatice, plate şi apar pe față sau pe corpul copilului, rareori la nivelul picioarelor sau brațelor.

Câte tipuri de hemangioame sunt?

În funcție de diferite particularități, distringem câteva tipuri de hemangioame, și anume: hemanhiom plat, hemangiom simplu și hemangiom cavernos.

Hemangiomul plat este un semn plat, roşu sau rozaliu-roşiatic cu margini clar delimitate și apare, de obicei, pe frunte, pe pleoape sau gât. Acesta poate avea o culoare mai intensă atunci când copilului îi este cald sau are febră, sau când depune efort (plânge, țipă). În timp, acesta devine mai şters, dar nu dispare complet.

Hemangiomul simplu arată ca o pată roşie strălucitoare, care apare pe pielea nou-născutului la scurt timp după naştere. Spre deosebine de hemangiomul plat, hemangiomul simpli, în cele mai multe cazuri, dispare în câțiva ani.

Hemangiomul cavernos seamănă cu o frăguță şi este mult mai roşu şi sinuos decât celelalte două tipuri. De asemenea, este moale şi convex. De obicei, în primul an, hemangiomul cavernos creşte mai rapid decât copilul, iar apoi, când cel mic este de vârsta grădiniței sau în primii ani de şcoală, hemangiomul începe să se atenueze treptat. Acest tip de dilatare a vaselor de sânge poate să apară, de asemenea, pe membrana mucoasă, în interiorul gurii copilului.

Hemangioamele nu sunt  contagioase

Hemangioamele nu provoacă durere sau mâncărime copilului, ele nu reprezintă o sursă de infecție, aşa că nu există nici un motiv să le interzici fraților mai mari sau altor copii să se joace cu el. Nu afectează nici femeia gravidă, nici pe bebeluşul ei din burtică. Riscul ca următorul tău copil să aibă asemenea semne din naştere este acelaşi ca la orice copil. Cele mai multe semne vasculare din naştere dispar de la sine încă în copilărie, fără nici un unguent, medicament sau alt tratament.

Cum îngrijim porțiunea de piele cu hemangiom?

În ceea ce ține de îngrijirea unui copil cu hemangiom, mămicile trebuie să știe că porțiunea de piele cu hemangiom poate fi spălată normal cu apă şi săpun şi masată cu loțiune sau ulei pentru bebeluşi. Singurul lucru la care trebuie să fii atentă este protejarea împotriva leziunilor şi băilor de soare. Când pata vascularizată începe să devină mai moale şi se estompează dinspre centru, este cel mai probabil, semnul că începe să dispară. Va rămâne totuşi o uşoară decolorare sau un grup de vinişoare.

Când medicul recomandă o intervenție chirurgicală pentru tratarea hemangioamelor?

Chiar dacă sunt hemangioamele infantile sunt inofensive, uneori, medicul pote recomanda, drept tratament, o intervenție chirurgicală. La operație se recurge, de obicei, în cazul în care semnul din naştere este o amenințare pentru sănătatea nou-născutului, de exemplu pe pleoapă şi interferează cu vederea.

Când să te adresezi la medic?

Dacă observi la hemangiom una din schimbările de mai jos, ia legătura cu medicul pediatru:
-creştere rapidă;
-sângerează sau emană o altă secreție;
-doare;
-modificări de culoare;
-este într-o zonă a corpului expus la iritație constantă, de exemplu în zona scutecului;
-apare brusc şi este însoțit de alte simptome, precum febră şi vărsături.