Tot mai multe femei se confruntă cu blocajul tubar, din cauza căruia nu pot rămâne însărcinate. Nedescoperită la timp, această afecțiune duce la infertilitate sau la apariția sarcinii extrauterine. Dr. Erna Stoian, medic primar în obstetrică și ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană, explică tot ce trebuie să știi despre trompele uterine înfundate.
Trompele uterine sunt că niste tuburi, care conectează uterul de ovare. Ele sunt esențiale pentru concepție. Ovocitul eliberat de ovar la ovulație este captat de trompă. Fertilizarea ovocitului de către spermă se produce în treimea externă a trompei, iar embrionul rezultat este apoi transportat până în uter, unde se implantează. Dacă trompa nu este permeabilă, concepția nu este posibilă.
Simptomele trompelor uterine înfundate
Trompele înfundate nu cauzează de obicei niciun simptom. În cazul în care trompa înfundată este dilatată și prezintă acumulări de lichd - sactosalpinx, atunci pacienta poate prezenta dureri pe una din părțile abdomenului inferior.
Cauzele care duc la înfundarea trompelor uterine:
- Trompele sunt de obicei blocate din cauza prezentei de țesut cicatriceal sau de aderente pelvine.
- Boala inflamatorie pelvină, care poate cauza hidrosalpinx și țesut cicatricel
- Endometrioză. Țesutul anormal endometrial poate fi prezent la nivel trompei și poate cauza blocarea ei. De asemenea, endometrioza extinsă la alte organe ca ovare, vezica urinară, intestin, poate duce la formarea de aderențe pelvine ce blochează trompa.
- Anumite boli cu transmitere sexuală ca infecția cu Chlamydia și Gonoreea care duc la distrugerea trompele și sunt cauze pentru apariția Bolii inflamatorii pelvine.
- Sarcini extrauterine în trecut
- Fibroame uterine
- Interveții chirurgicale abdominale care au determinat formarea de aderențe pelvine
În cele mai multe cazuri nu poți face nimic pentru a preveni blocajul tubar. Totuși, folosirea prezervativului previne apariția bolilor cu transmitere sexuală.
Stabilirea diagnosticului
Histerosalpingografia este investigația cu ajutorul căreia pot fi examinate trompele uterine. În timpul acestei investigații medicul introduce o substanță de contrast prin colul uterin și apoi efectuează mai multe imagini radiologice seriate care ajută la stabilirea diagnosticului.
Histerosalpingografia se poate face în primele 10-12 zile ale ciclului menstrual, în ambulator, nefiind necesară anestezia. Dacă histerosalpingografia nu poate stabili un diagnostic cert, atunci medicul poate recomanda laparoscopia exploratorie.
Ce metode de tratament există?
Dacă trompele uterine sunt blocate prin prezența de aderente, atunci acestea se pot îndepărta laparoscopic. Dacă aderențele sunt extinse și structura trompelor este modificată sever, atunci nu se pot repara chirurgical.
Trebuie să știți că studiile recente arată că chirurgia de reparare a trompei are rezultate foarte slabe. Șansele de a obține o sarcină pentru pacientele cu blocaj tubar sever și sactosalpinx sunt de sub 5%. Chirurgia poate fi o opțiune doar pentru pacientele tinere, cu rezervă ovariană normală cu modificări minore. În general, dacă postoperator nu s-a obținut sarcină în decurs de 1 an, se indică fertilizare in vitro.
Efectele blocajului tubar asupra fertilității
Trompele înfundate sunt una din cauzele cele mai frecvente de infertilitate. Dacă trompele sunt blocate bilateral, atunci șansele de obținere a unei sarcini pe cale naturală sunt nule. În cazul în care blocajul tubar este parțial este posibil să apară sarcina extrauterină, care este cea mai frecventă complicație în cazul trompelor anormale. În cazul în care doar una din trompe este blocată, obținerea sarcinii este posibilă. În cazul blocajului tubar bilateral, pentru obținerea sarcinii este necesară fertilizarea in vitro.