Diareea este o tulburare a tranzitului intestinal care se manifestă prin scaune dese moi, apoase, fără consistență. Toată lumea se confruntă cu un episod de diaree o dată sau de două ori pe an. Diareea dispare de la sine, de obicei, după maximum trei zile. Persoanele care suferă de boli cronice digestive, precum sindromul colonului iritabil sau boala Crohn se pot confrunta mai des cu episoade de diaree.

Afecțiunea este asociată deseori cu crampe abdominale, balonare, senzație de bolboroseală în intestine, greață, vomă, febră. Din fericire, o alimentație corespunzătoare de poate ajuta să reduci substanțial simptomele când ai diaree.

Ce este bine să mănânci în caz de diaree

În caz de diaree sunt recomandate alimentele ușor de digerat care absorb rapid apa din scaun. Printre acestea se numără cerealele (de ovăz, de grâu sau orez), bananele, pâinea prăjită, cartofii fierți și biscuiții sărați. Consumă aceste alimente în prima zi de diaree, în porții mici și dese.

Probioticele sunt și ele recomandate (iaurt, kefir). Atenție, însă, unele alimente care conțin probiotice pot irita și mai mult sistemul digestiv.

Ce e bine să bei când ai diaree

Lichidele ajută la recuperare în timpul și după episoadele de diaree întrucât unul dintre efectele diareei este deshidratarea. Supa concentrată este și ea indicată pentru aduce un plus de minerale și electroliți în organism, substanțe ce se pierd prin eliminarea scaunelor moi. Alte băuturi indicate în cazul diareei sunt apa de cocos, apa cu electroliți și băuturile pentru sportivi (atenție, însă, la conținutul de zahăr și îndulcitori al acestora).

Ce alimente și băuturi să eviți când ai diaree

Atenție mare, când te confrunți cu diareea să nu consumi alimente care să înrăutățească situația. Printre acestea se numără alimentele condimentate, prăjite sau bogate în grăsimi, alimente bogate în zahăr și îndulcitori artificiali.

Alte alimente care pot irita intestinele când ai diaree sunt: ceapa, usturoiul, alimentele procesate, legumele crude, varza, broccoli, conopida, citricele, produsele lactate.

De asemenea, nu sunt recomandate băuturile cofeinizate, carbogazificate, alcool.

Când să mergi la doctor

Desi diareea se tratează de cele mai multe ori acasă, problema remediindu-se după maximum trei zile, sunt și cazuri în care ar trebuie să mergi de urgenta la doctor.

Printre acestea se numără situațiile în care în scaune apar mucus sau sânge. De asemenea, dacă diareea durează mai multe zile sau apar febra peste 38 grade Celsius și dureri abdominale severe.

În cazul diareei la bebeluși, semnele de deshidratare severa sunt: gura uscată, scutece uscate mai mult de 3 ore, pierdere în greutate, plâns fără lacrimi.