Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a avea un păr frumos și rezistent este să ai o alimentație sănătoasă. Aceasta ar trebui să includă numeroase fructe și legume, proteine de calitate, cereale integrale, grăsimi sănătoase din nuci, semințe și pește. Astfel îi vei oferi părului toți nutrienții de care are nevoie, mai ales dacă te confrunți cu căderea lui.
Cele mai bune vitamine, minerale și nutrienți pentru păr sunt:
- proteinele;
- acizii grași omega-3;
- fibrele;
- fierul;
- vitaminele A, C, D și E;
- zincul;
- vitaminele din grupul B.
Iată zece alimente pe care să le consumi mai des pentru ca părul tău să fie sănătos și strălucitor:
1. Somon
Fiind o sursă bogată de acizi grași omega 3 și proteine, somonul are numeroase beneficii pentru sănătate în afară de susținerea sănătății părului. Reduce inflamația și susține buna funcționare a creierului. Consumă somon sau alt pește gras oceanic cel puțin de două ori pe săptămână.
2. Ouă
Ouăle au multe proteine și nutrienți esențiali care contribuie la sănătatea părului, printre care colina și vitaminele A, D și B12. Dar este important să mănânci și gălbenușul pentru a beneficia de toate acestea. Doi carotenoizi ce se găsesc în ouă, luteina și zeaxantina, joacă de asemenea un rol important în menținerea sănătății celulare, în special la nivelul ochilor, pielii și părului.
3. Spanac
Pentru că are mult magneziu, fier și folat, un tip de vitamina B, spanacul este excelent pentru sănătatea părului. Și alte verdețuri au aceleași beneficii pentru piele și păr, fie că este de vorba de vaza kale, ștevie, urzici, sfeclă de frunze etc.
4. Sardine
Deși ne-am obișnuit să auzim des despre beneficiile somonului pentru sănătatea inimii, și sardinele conțin cantități importante de omega 3 și vitamina D, dar sunt mult mai accesibile pentru că le găsești și la conservă. Adaugă sardine în salate sau paste, dar alege-le pe cele conservate în apă, nu în ulei.
5. Dovleac
O jumătate de cană de dovleac are numai 83 de calorii. Conține numeroși nutrienți precum fier, betacaroten, un precursor al vitaminei A care este un antioxidant important pentru piele, dar și vitaminele C și E. Acestea protejează celulele corpului și le ajută să se repare.
6. Struguri
La fel ca și celelalte alimente vegetale, strugurii conțin compuși polifenolici care au proprietăți antioxidante, ceea ce reduce degradarea celulară. Dacă mănânci o cană cu boabe de struguri pe zi poți proteja țesuturile de inflamație.
7. Paste 100% din grâu integral
Dacă vrei să consumi mai multe fibre, pastele din făină de grâu integrală sunt alegerea perfectă. Făina integrală îți oferă șapte grame de fibre și opt grame de proteine pentru o porție de 56 de grame.
8. Roșii
Roșiile conțin multă vitamina C, care susține buna funcționare a unor enzime din organism. Iar una dintre funcțiile acestora este formarea și menținerea colagenului – proteina care se găsește în piele.
9. Fasole, mazăre uscată, năut, linte
Toate acestea sunt considerate leguminoase, adică semințe uscate, comestibile, ale legumelor. Sunt bogate în proteine vegetale și fibre, ceea ce înseamnă că sunt sățioase și sănătoase. Te ajută să ai un păr frumos, dar și să-ți menții greutatea normală.
10. Iaurt grecesc simplu
Iaurtul grecesc simplu, neîndulcit, conține multe proteine și este foarte versatil, putând fi inclus în diverse preparate, de la cele pentru micul dejun și până la sosuri. Cel mai mare beneficiu al iaurtului este conținutul de probiotice, bacterii benefice pentru sistemul digestiv care ajută organismul să absoarbă mai bine nutrienții din alimente.