Chiar dacă nu este neapărat un semnal de alarmă, menstruația cu cheaguri de dimensiuni mari ar putea fi un semn de îngrijorare și motiv pentru a merge la cabinetul medicului ginecolog. Pe această listă de simptome mai puțin bune se regăsesc durerile severe și menstrele abundente ce depășesc 7 zile.  De obicei, menstruația durează între 3 şi 7 zile şi ciclul variază de la 24 la 35 de zile. Ce depăşeşte acest tipar nu este considerat un semn bun şi ar trebui făcute investigații amănunțite.

E bine de ştiut că sângele menstrual nu e tocmai sânge. Cel puțin nu în totalitate. Acesta este o combinație de mucus, sânge şi țesut desprins de pe pereții uterului, iar culoarea şi consistența variază în funcție de anumiți factori, spune Nanette Santoro, membru al Societății de Endocrinologie Americane şi conferențiar în cadrul Universității de Medicină din Colorado.

”De regulă, cheagurile sunt dizolvate de enzimele prezente în uter. Dacă acestea nu îşi fac treaba, înseamnă că există un dezechilibru hormonal. În astfel de situații, recomand consultul la medicul ginecolog, pentru a depista cauza şi a stabili un tratament eficient”, adaugă dr. Santoro.

Astfel de simptome pot ascunde afecțiuni precum: polipi uterini, fibrom, leziuni la nivelul mucoasei uterului, niveluri hormonale dezechilibrate sau chiar cancer.

”Sângele menstrual de culoare maronie sau cu tentă ruginie nu este motiv de îngrijorare. Acest lucru este determinat de folosirea steriletului ori de administrarea pilulelor anticoncepționale. Însă mirosul neplăcut poate da de gol o infecție vaginală sau o boală cu transmitere sexuală”, spune dr. Linda Bradley, medic ginecolog.

Nu ignora durerile persistente la menstruație!

Nici durerea severă, oboseala persistentă şi absența menstruației nu trebuie trecute cu vederea, deoarece pot semnala tulburări de alimentație, precum anorexia, bulimia, malnutriția, sau excese privind exercițiile fizice.

”De asemenea, „dezechilibrele hormonale – fie că sunt cauzate de sarcină, instalarea menopauzei sau bolile tiroidiene – pot duce la perioade în care menstruația întârzie. Astfel de probleme pot întâmpina mai ales persoanele care suferă de diabet, boli hepatice sau cronice”, adaugă dr. Bradley.

Ce trebuie să reținem este faptul că, în fiecare lună, corpul nostru eliberează un ovul. Atunci când este ceva în neregulă cu sănătatea noastră, organismul decide să „amâne” acest proces. Acesta se manifestă prin ciclu menstrual neregulat, prelungit sau cu cheaguri, precum şi cu dureri intense sau alte simptome neplăcute.