Ai observat că în ultimele săptămâni ai adăugat câteva kilograme în plus, iar picioarele îți sunt mai mereu umflate? S-ar putea să te confrunți cu retenția de apă, care este o problemă des întâlnită în rândul femeilor. Este foarte important să subliniem că deși nu este o afecțiune, retenția de apă indică faptul că ai un stil de viață nesănătos și ar trebui să scapi de anumite obiceiuri nocive.

Denumită şi edem, retenția de apă nu este altceva decât o acumulare de lichide în țesuturile corpului. Ea afectează de obicei picioarele şi gleznele, dar poate determina şi o modificare a aspectului mâinilor şi a feței, iar în cazurile grave chiar al întregului corp. Retenția de apă apare ca simptom în multe afecțiuni care produc încetinirea circulației. Din acest motiv, lichidele se acumulează în părțile inferioare ale corpului. Retenția de apă apare frecvent la femeile care suferă de sindrom premenstrual.

  • Semne că suferi de retenția de apă. Retenția de apă are ca simptome principale umflarea țesuturilor moi şi creşterea în greutate. În cazuri severe, poate determina respirație dificilă şi umflarea întregului membru inferior.
     
  • De ce apare?  Printre cauzele frecvente ale retenției de apă se numără statul pe scaun sau în picioare timp îndelungat, varicele, sarcina, bolile renale, cardiace sau hepatice, malnutriția, unele reacții alergice, efectele adverse ale unor medicamente, cum sunt corticosteroizii sau antiinflamatoarele nesteroidiene, ca aspirina sau ibuprofenul.

Ce poți face pentru a preveni și a trata retenția de apă

Mişcare

Sportul rămâne cel mai bun aliat în lupta cu kilogramele în plus şi cu retenția de apă. O plimbare zilnică, în pas vioi, face minuni pentru curățarea corpului, activarea circulației sângelui şi arderea caloriilor. Înotul este sportul recomandat celor care vor să combată retenția de apă, fiindcă stimulează evacuarea excesului de apă din partea inferioară a trupului.

Renunțarea la hainele strâmte

Pantalonii mulați, şosetele elastice şi hainele strânse pe corp pot împiedica sângele să circule şi pot determina umflarea picioarelor şi senzația de picioare grele. Dacă suferi de retenție de apă, este indicat să porți haine lejere, largi, din țesături uşoare. În schimb, poartă cu încredere ciorapi de compresie, deoarece stimulează circulația sângelui.

Consum de apă

Chiar dacă sună ciudat, cu cât bei mai multă apă, cu atât elimini mai multă apă. De aceea, e indicat să bei 1-2 litri de apă pe zi.

Reducând sarea din bucate

Alimentele sărate favorizează retenția de apă, deoarece apa este atrasă de țesuturile cu concentrație mare de sare. De aceea, produsele din carne, brânzeturile şi mâncărurile procesate ar trebui evitate sau consumate cu moderație. Alege produse proaspete şi înlocuieşte gustul sărat cu cel al mirodeniilor.

Prin masaj limfatic

Este una dintre cele mai utilizate metode de combatere a retenției de apă şi de eliminare a celulitei. Se face cu podul palmei şi ajută la îmbunătățirea circulației sângelui şi a limfei, lichidul responsabil pentru evacuarea toxinelor din organism.

Sfat important: Administrarea vitaminei B6 poate avea un efect benefic la femeile cu retenție de apă în perioada dinaintea menstruației, potrivit unui studiu. Vitamina B6 se găseşte în banane, cartofi, în carnea de pui şi de vită.