mamaplus

Ce pot face femeile care se confruntă cu uscăciunea vaginală sau plăcerea sexuală redusă

0
//
14.09.2021

Femeile și partenerii lor, în mod indirect, se confruntă adesea cu uscăciunea vaginală după o histerectomie sau după ce femeia a intrat la menopauză. Tot din acest motiv, scade libidoul, iar orgasmele aproape lipsesc. Pentru a combate această problemă, există un șir de remedii eficiente recomandate de specialiști.

Estrogeni vaginali

Unul dintre tratamentele pentru această problemă ar fi utilizarea unor estrogeni vaginali. O cantitate foarte mică este absorbită de organism, deci sunt foarte siguri de folosit. ”Am folosit acest tratament chiar și pentru femeile care au avut cancer la sân, deoarece foarte puțin din estrogen este absorbit. Dar îngroașă țesuturile vaginale și le face mai elastice, contribuind la reducerea actului sexual dureros după histerectomie”, explică medicul ginecolog Paul Chandler. 

Medicul îți va prescrie un estrogen local, pe care îl introduci direct în vagin. Acesta poate fi sub formă de:

  • Inel vaginal
  • Gel vaginal
  • Cremă vaginală
  • Comprimat vaginal

Lubrifianți pe bază de apă sau silicon

La femeile aflate în postmenopauză sau femeilor cărora li s-au eliminat ovarele și au un nivel scăzut de estrogen, un lubrifiant vaginal pentru sex ajută foarte mult. ”Nu utilizați vaselină, deoarece acest lucru poate înrăutăți durerea. Folosiți un lubrifiant pe bază de apă sau silicon. Cei mai buni sunt lubrifianții solubili în apă și fac o mare diferență pentru femeile aflate în menopauză sau pentru femeile care au suferit o histerectomie și nu mai au niveluri adecvate de estrogen”, recomandă dr. Chandler.

Activitate sexuală regulată

O viață sexuală activă te poate ajuta să îți îmbunătățești sănătatea vaginală generală. Poți folosi pentru acest lucru inclusiv un dispozitiv ca vibratorul. Stimularea sexuală ajută la creșterea fluxului sanguin și a secrețiilor vaginale și ameliorează uscăciunea vaginală.

Dacă faci sex cu un partener, încearcă să participi la preludiu înainte de actul sexual. Acest lucru te poate face să te simți mai excitată, astfel încât sexul să fie mai plăcut și mai confortabil. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reglarea  fluxului sanguin și a secrețiilor în vagin.

Abordează sexul într-un mod diferit

Ținând cont că activitatea sexuală este bună pentru sănătatea vaginală, reconsideră modul în care abordezi sexul. După cum am menționat, preludiul poate fi foarte util în pregătirea pentru actul sexual. Odată ce începi actul sexual, ia-o încet. Acest lucru le dă timp glandelor Bartholin să producă o lubrifiere mai naturală în vagin.

Poți încerca, de asemenea, alte activități sexuale care nu implică neapărat actul sexual, dar totuși îți permit să fii intim cu partenerul. Activități precum masajul, masturbarea reciprocă, sexul oral sau pur și simplu atingerea pot fi satisfăcătoare. Aceste activități sunt de obicei mai confortabile dacă simptomele de uscăciune vaginală sunt extrem de deranjante.

Exerciții pentru planșeul pelvian

Exercițiile pentru planșeul pelvian pot ajuta la întărirea mușchilor vaginali slabi. Cu niveluri mai scăzute de estrogen, mușchii vaginali slăbesc în timp. Exercițiile precum cele Kegel pot ajuta la relaxarea mușchilor rigizi și la întărirea celor mai slabi. Aceste exerciții contribuie, de asemenea, la creșterea fluxului de sânge în vagin.