mamaplus

Ce pericol ascund alunițele de pe corpul tău? Află care din ele trebuiesc înlăturate imediat!

-
//
09.08.2019

Alunițele sunt un fenomen răspândit, acestea apar pe corp încă din copilărie și adolescență, apoi ne însoțesc pe tot parcursul vieții. Este un lucru deja binecunoscut pericolul pe care îl poartă acestea, dar totuși mulți nu știu cum să le deosebească pe cele care pot produce daune (așa numitele alunițe atipice) de cele inofensive și care este procedura în astfel de cazuri.

mamaplus

Deși dermatoscopia nu mai este de mult timp o noutate în lumea medicală, multe persoane află de ea prea târziu. Ce pericol ascund modificările alunițelor și semnelor de pe piele? Pentru mai multe detalii am apelat la medicii specialiști din clinica Alter-Med din Chișinău, care ne-au explicat ce consecințe poate aduce unele alunițe atipice, cum trebuie să ne protejăm de cancerul de piele și pe care dintre ele trebuie să le înlăturăm.

Ce este o aluniță și cum apare?

Alunițele apar pe corpul omului datorită pigmentului melanina și presupun o acumulare semnificativă a acestei substanțe sub piele. Acestea pot fi înnăscute sau pot apărea pe parcursul vieții, un factor care influențează formarea și creșterea lor fiind insolația. La copii, alunițele sunt de dimensiuni mici, dar odată cu procesul de creștere se mărește și suprafața lor. Ele apar pe fundalul dezvoltării hormonale, lucru confirmat și prin faptul că o perioadă de formare intensă a alunițelor este sarcina.

Există o multitudine de teorii care vorbesc despre motivul dezvoltării alunițelor pe pielea umană: ereditar, în urma unor expuneri la soare puternic, mediu nefavorabil, factori chimici sau slăbirea imunității. Acestea pot sângera în urma unor traume, sau se pot inflama și puroia, dar cel mai grav este apariția tumorii agresive a pielii - melanomul, cunoscut drept cancerul de piele.

Ce reprezintă o aluniță periculoasă și cum o identificăm?

Problemele grave în care pot degenera alunițele atipice includ tumorile pigmentate. Un prim factor de identificare a acestora este creșterea lor peste nivelul pielii. Ele se deosebesc de așa numitele „semne din născare” - pe care ar fi bine să nu le înlăturăm, dacă nu provoacă un disconfort estetic și cosmetic.

Odată ce nevul/alunița crește în dimensiune, este nevoie de consultația unui medic specialist. Acesta va verifica alunița, vei trece unele analize, după care se va decide necesitatea de înlăturare. Procedura de dermatoscopie este una simplă, neinvazivă și accesibilă, dar efectuată la timp poate face diferența. La moment, printre pacienți, există tendința de a înlătura orice formare dubioasă pe corp și abia după aceasta se fac analizele țesutului, dar numai un medic calificat poate lua o decizie corectă.

La clinica dermatologică Alter-MED, de regulă, persoanele apelează în momentul care observă o nouă apariție pe corp sau schimbări în alunițele existente. Medicul dermatolog va măsura dimensiunile, va urmări dinamica dezvoltării și va efectua cercetări histologice, cu ajutorul unor utilaje de ultimă generație.

 

Cum evităm transformarea alunițelor în tumori?

În primul rând trebuie să fii prudent la expunerile solare puternice, mai exact la undele infraroșii și razele ultraviolete, inclusiv procedurile în solar și saunele cu infraroșu. Orice contact cu razele solare, indiferent de perioada zilei, necesită utilizarea cremelor de protecție, în special pe suprafața zonelor unde există alunițe. În plus, ar trebui să fii atent la factorii fizici externi, care pot provoca ruperea sau traumarea acestor locuri - alunițele inflamate sunt mai predispuse la modificări nedorite.

Dacă ai pe corp multe alunițe, atunci va trebui să le oferi mai multă atenție, deoarece ești în zona de risc, printre cei predispuși la apariția melanomului sau carcinomului. Așadar, ar fi bine să eviți razele solare pentru perioade lungi de timp. Motivul numărului mare de alunițe este unul de ordin genetic, fiind moștenit de la predecesori, ar trebui să te deranjeze doar prezența unor afecțiuni tumorale în familie.

Bate alarma în caz de:

- modificarea bruscă a numărului de alunițe;

- schimbări în forma sau culoarea alunițelor;

- creșterea alunițelor peste nivelul pielii sau modificarea structurii lor (în special bruscă).

Lipsa de informații referitor la tipul de nevi înseamnă că nu ești sigur de sănătatea ta, în asemenea caz dermatoscopia este absolut necesară. În cazurile în care îți apare ceva dubios pe piele și nu ești sigur în proveniența semnelor, apelează cu încredere la medicul dermatolog, care în urma examinărilor te va sfătui cum este cel mai corect să acționezi - să monitorizezi situația sau să alegi înlăturarea nevilor problematici.