mamaplus

Ce faci dacă te-ai lovit la sân și simți dureri sau ai vânătăi? Explicația unui medic radiolog

0
//
09.06.2021

Observarea sânilor, palparea, consultul manual al sânilor la medicul ginecolog, ecografia, mamografia, teste genetice pentru depistarea riscului de a dezvolta cancer mamar sunt metode de a verifica sănătatea sânilor. Dr. Miruna Ispas, medic specialist radiolog susține că observarea sânilor este un prim pas pentru prevenirea unor boli grave. Este important să sesizăm dacă există modificări de culoare sau textură la nivelul pielii sau mamelonului, dacă există vreo scurgere din mamelon, mai ales sangvinolentă sau dacă acesta este retractat înăuntru.

Pasul următor este autopalparea, care de preferabil este de făcut dupa terminarea ciclului menstrual, atunci când nu mai există tot felul de mici umflături normale pe suprafața sânului. Orice nodul care nu trece odată cu terminarea menstruației, deși marea majoritate de cauza benignă, ar trebui să ne conducă la un consult medical. Și, nu în ultimul rând, controlul sânilor ecografic dacă ne referim la doamnele tinere și mamografic pentru doamnele de peste 40 de ani, sunt pași esențiali în reducerea mortalității prin cancer mamar.

Cât de periculos este să te lovești la sâni?

”Loviturile la sâni nu provoacă cancer mamar, însă pot duce la vânătăi, hematoame și inflamație, care, de cele mai mult ori, trec de la sine, fără vreun tratament special. Însă, pentră că în prima instanță, inflamația de la nivelul glandei mamare poate mima patologii mai grave imagistic, este recomandabil ca pacienta să aștepte câteva săptămâni până acesta dispare și apoi să facă o ecografie sau mamografie de control, dacă acest lucru este indicat.”, a mai adăugat specialista.