Menoragia, cunoscută și ca o menstruație puternică, este descrisă ca o hemoragie gravă și prelungită în timpul ciclului menstrual, care poate să întrerupă activitatea normală a unei femei și le afectează, la nivel global, pe mai mult de 20% dintre ele.

Consecința acestei dereglări menstruale este anemia, pe care o putem identifica după senzația de oboseală, epuizare, amețeală, durere de cap, stare generală proastă, tahicardie (accelerare anormală a bătăilor inimii) și hipotensiune. Dr. Silviu Istoc, medic ginecolog-obstetrician, ne explică în continuare de ce apare menoragia și cum se tratează.

Este foarte important să cunoști simptomele care trebuie să te responsabilizeze și să te determine să mergi la un consult la medicul ginecolog. Durata, fluxul și variații ale datei când vine menstruația sunt perfect normale și nu trebuie să te îngrijoreze. Potrivit specialistului, fiecare femeie are un ciclu menstrual unic și chiar dacă perioada optimă a acestuia este 28 de zile cu o durată de 4 zile, fluctuații între 21 și 32 de zile sunt considerate normale. Semnalele de alarmă apar însă în momentul în care durata menstruației este de peste 7 zile și este necesară schimbarea absorbantului la fiecare 2-3 ore.

„Menoragia este una dintre cele mai comune probleme ginecologice în prezent, iar cauzele sale pot fi descoperite în totalitate doar în urma unor analize de laborator sau imagistice. Există mai multe cauze ale menoragiei de la fibroame uterine, țesuturi necanceroase care cresc în interiorul uterului, până la dereglări hormonale, hipertensiune, medicamente anticoagulante, de boli de sânge, tulburările de coagulare sau hemofilia, precum și de boli hepatice precum ciroza hepatică”, explică dr. Silviu Istoc, medic obstetrică-ginecologie.

Când trebuie să mergi la medic?

Când menstruația durează mai mult de o săptămână și este însoțită de dureri constante în abdomenul inferior și de scurgeri cu cheaguri mari de sânge este recomandat să discuți cu un medic ginecolog despre această problemă.

Dacă va fi cazul, medicul ginecolog îți va recomanda câteva analize pentru a determina cauza menoragiei. În funcție de decizia medicului, el poate să-ți recomande unele analize, cum ar fi:

  • Testul Papanicolaou pentru a exclude boli precum infecția cervicală, inflamații, displazie sau cancer;
  • Biopsie endometrială pentru a testa mucoasa uterului privind anomalii celulare sau cancer;
  • Ultrasunete pentru a evalua organele pelvine, inclusiv uterul, ovarele și pelvisul;
  • Analize de sânge pentru depistarea anemiei, a bolii glandei tiroide sau dereglări hormonale.

Cum poți trata menoragia?

„Tratamentul menoragiei poate fi și simptomatic, iar în acest caz se administrează antiinflamatoare nesteroidiene și calciu pentru reducerea sângerărilor menstruale, iar în cazul în care pacienta are anemie i se pot prescrie suplimente de fier. Cauza este însă repetitivă, prin urmare sunt foarte importante investigațiile suplimentare pentru descoperirea cauzei și apoi tratarea acesteia”, adaugă dr. Istoc.

Vorbește cu medicul ginecolog dacă poți aduce schimbări în stilul de viață și alimentație pentru a reduce sângerarea menstruală sau dacă trebuie să urmezi tratament medicamentos. Studiile arată că pastilele cu progesteron reprezintă cel mai prescris tratament și totuși cel mai puțin eficient pentru menoragie.

„Cel mai frecvent este nevoie de intervenții minim invazive pentru a stabili diagnosticul și de a corecta cauza organică a menoragiei, de multe ori paciente care sufereau de ani de zile de menoragie și infertilitate, cu tratament progesteronic cu efecte limitate, au beneficiat de vindecare totală în urma unor intervenții simple, rămânând însărcinate ulterior la scurt timp.”, adaugă dr. Istoc.