Dacă vrei să rămâi însărcinată, este important să îți urmărești ciclul menstrual pentru a știi când sunt cele mai fertile zile în care poți concepe mai ușor. Dacă nu îți dorești o sarcină, ai grijă să folosești metode contraceptive chiar și în perioada menstruației, pentru că un mit comun în privința acestui subiect, este că o femeie nu poate rămâne însărcinată în timpul menstruației. Deși șansele unei sarcini sunt mai mici în zilele respective, acestea nu sunt nule.

Contactul sexual în timpul cele mai fertile perioade nu este suficient pentru a și rămâne însărcinată. Sarcina depinde de viabilitatea spermatozoizilor și a ovulului, de receptivitatea uterului și de alți factori care variază foarte mult de la un cuplu la altul. În cele șase zile fertile ale fiecărui ciclu menstrual, probabilitatea de concepție este cea mai mică în prima zi. Acest lucru este cel mai relevant pentru primele zile ale ciclului menstrual, care sunt, de asemenea, cele mai susceptibile de a fi cea mai timpurie și cea mai puțin fertilă zi a „ferestrei fertile” .

Ghidurile clinice actuale ce oferă informații despre zilele potențial fertile ale unei femei s-au bazat pe două ipoteze și anume că, ovulația are loc cu 14 zile înainte de următoarea menstruație și că femeile sunt fertile cu câteva zile înainte și după ovulație, ceea ce ar însemna că în cazul unui ciclu menstrual obișnuit care durează 28 de zile, cele mai fertile zile ar fi între zilele 10 și 17 ale cilcului menstrual și că cea mai fertilă perioadă se extinde înainte și după ovulație.

Cu toate acestea, presupunerile nu sunt cele mai corecte, deoarece doar un procent mic de femei ovulează exact cu 14 zile înainte de apariția următoarei menstruații. Într-un studiu1 publicat în anul 2000, a arătat că dintre cele 69 de femei ce au avut cicluri de 28 de zile, ovulația a avut loc cu 14 zile înainte de următoarea menstruație, în doar 10% dintre cazuri, ia cea mai fertilă perioadă poate apărea mult mai devreme sau mai târziu într-un ciclu menstrual față de cum au sugerat ghidurile clinice. În plus, momentul „ferestrei fertile” este și mai puțin previzibil pentru femeile cu cicluri mai puțin regulate, adică adolescentele și femeile în perimenopauză.

Așadar, studiul amintit a demonstrat că momentul „ferestrei fertile” este foarte variabil, chiar și în rândul femeilor care își consideră ciclurile menstruale regulate. Mai mult de 70% dintre femei se află în cea mai fertilă perioadă înainte de ziua 10 sau după ziua 17 a ciclului menstrual. 

De asemenea, femeile ar trebui să fie conștiente de faptul că nicio metodă calendaristică nu este complet eficientă. Nu există un moment sigur al lunii în care poți să ai un contact sexual neprotejat și să nu riști să rămâi însărcinată. Există însă, momente pe perioada ciclului menstrual în care ești cel mai fertilă și este cel mai probabil să concepi.

Conform Serviciului Național de Sănătate (NHS), se poate să rămâi însărcinată chiar și în cazul unui act sexual ce are loc imediat după terminarea menstruației, deși este puțin probabil. Este important să știi faptul că spermatozoizii pot supraviețui uneori în organism până la 7 zile după contactul sexual. Acest lucru înseamnă că poate fi posibil să rămâi însărcinată la scurt timp după menstruație, dacă ovulezi devreme, mai ales dacă ai un ciclu menstrual scurt, în mod natural.