mamaplus

Cât de mare este riscul să te infectezi cu COVID-19 dacă nu porți mască în aer liber?

0
//
20.04.2021

Ca urmare a restricțiilor impuse de autorități, foarte multă lume se întreabă dacă chiar este necesar să poarte masca în aer liber. Răspunsul este: depinde. Firește, acum trebuie să purtăm masca în aer liber și pentru a respecta legea în acest sens și pentru a nu primi amendă. Dar cât de necesar este să o purtăm, în condițiile în care nu suntem într-un spațiu aglomerat.

Pe măsură ce temperaturile cresc și vremea bună ne îmbie să ieșim la plimbare în aer liber, tot mai mulți dintre noi suntem tentați să dăm jos masca și să ne bucurăm de aerul proaspăt de primăvară. Însă riscul de infectare în aer liber, fără mască, este la fel de mare precum în spațiile închise? Firește că nu. Într-un spațiu închis, insuficient ventilat, picăturile mici de salivă pe care le eliminăm (și care pot fi contaminate) rămân mai mult timp în atmosferă, crescând astfel riscul de infectare. În schimb, particulele sunt mai ușor diluate în aer liber. Plus că razele soarelui ar putea inactiva virusul mai rapid.

Cu toate acestea, trebuie ținut cont de faptul că noile variante ale virusului SARS-CoV-2, cu precădere varianta britanică B.117, care este predominantă și la noi în țară, sunt mai ușor transmisibile. Chiar și așa, riscul de transmitere a virusului în aer liber este mult mai redus în comparație cu spațiile închise, dar nu imposibil.

O cercetare publicată în luna februarie a acestui an a arătat că mai puțin de 10% din infecțiile cu SARS-CoV-2 au fost asociate cu transmiterea în aer liber.

Un alt studiu realizat în Irlanda a arătat că 0,1% din cazurile de infecție au fost dobândite în aer liber, în special în rândul muncitorilor în construcții și al persoanelor care făceau sport fără să respecte distanțarea fizică.

Un alt aspect care trebuie menționat este că, în cazul mișcării în aer liber, cum este cazul sălilor de fitness „reinventate” în corturi outdoor, distanța de 2 metri între persoane nu este suficientă, pentru că efortul fizic presupune expirarea și inspirarea unui volum mai mare de aer, deci este un factor de risc. Desigur, dacă faci mișcare singur sau cu membrii familiei ori cu prieteni care s-au vaccinat și ei, nu este nevoie să porți masca în aer liber.

Așadar, riscul de transmitere a noului coronavirus este posibil dacă nu porți masca în aer liber, în următoarele condiții:

 • Nu se respectă distanța de minimum 3 metri
 • Conversația cu o persoană este de lungă durată, peste 15 minute
 • Intensitatea actului (respirație profundă, tuse, strănut, cântat, țipat etc.)
 • Dacă una sau mai multe dintre aceste condiții nu sunt respectate, cu atât devine mai necesară purtarea măștii de protecție în aer liber.

Saskia Popescu, epidemiolog la Universitatea Arizona din Texas, oferă și niște exemple concrete:

 • Dacă sunt în piață voi purta tot timpul masca pe față, pentru că este un spațiu aglomerat, chiar dacă este în aer liber și, eventual, pot să păstrez distanța.
   
 • Dacă mă plimb cu soțul meu pe plajă sau scot câinele la plimbare, voi avea întotdeauna o mască la îndemână și mi-o voi pune pe față dacă situația o impune, deci dacă vor fi multe persoane în jurul meu.
   
 • Dacă merg pe bicicletă, nu văd niciun motiv să port masca în aer liber.
   
 • Dar dacă ne adunăm mai mulți bicicliști și mergem aproape unul de altul sau dacă sunt mulți oameni în jurul nostru care merg pe jos, atunci voi purta masca.
   
 • Și să nu uităm de fumat! Dacă nu purtăm masca în aer liber și o persoană pur și simplu trece pe lângă noi la un metru, pufăind din țigară, particulele de salivă și cele respiratorii riscă să ajungă și la noi.
   
 • Alergarea în aer liber lângă sau în spatele unei persoane care nu poartă mască (și nu este vaccinată) este, de asemenea, considerată riscantă. La fel și adunările publice unde se vorbește pe un ton ridicat, se strigă etc.

În cazul în care ești vaccinat cu ambele doze și au trecut cel puțin 10 zile de la rapel, riscul de a te infecta, chiar dacă nu porți masca în aer liber sau în interior, este foarte mic.