Spălatul dinților face parte din rutina zilnică a unui om sănătos. Este foarte important să respectăm igiena orală atât dimineața cât și seara. Pentru ca această rutină să fie într-adevăr una eficientă, mai este necesar să se respecte un set de reguli legate de depozitarea periuțelor de dinți și schimbarea acestora în timp util.

Conform Asociaţiei Dentare Americane, periuţa de dinţi sau capul periuţei de dinţi electrice trebuie schimbat o dată la 3-4 luni. Astfel putem să ne gândim la periuţa de dinţi ca la un obiect sezonier.

Dentistul Keith Arbeitman afirmă că un alt indiciu al faptului că trebuie să-ţi schimbi periuţa  se află în flexibilitatea perilor. „Odată ce perii încep să se curbeze, nu te mai spală pe dinţi corespunzător”. Conform Curiosity, Arbeitman mai recomandă trecerea limbii, ocazional, pe suprafaţa dinţilor. Dacă aceştia nu se simt curaţi, periuţa de dinţi probabil trebuie schimbată.

Printre perii acesteia se pot acumula bacterii şi murdărie. Conform unui studiu din 2015, periuţele de dinţi din baie ce nu au capac de protecţie sau nu sunt depozitate într-un loc închis pot fi contaminate cu fecale. Acest lucru este mai periculos atunci când trăieşti cu o altă persoană în casă, deoarece fecalele altei persoane conţin „bacterii, virusuri şi paraziţi ce nu fac parte din flora ta normală”.

Deşi amplasarea unui cap de protecţie pe periuţa de dinţi ajută la evitarea contaminării cu fecale, acest lucru poate duce la dezvoltarea bacteriilor, dacă perii sunt umezi atunci când este amplasată. Un studiu din 2007 arată că periuţa de dinţi ar trebui amplasată vertical după spălare pentru a se usca.