mamaplus

Care sunt simptomele unei toxiinfecții alimentare și cele mai eficiente remedii pentru recuperare

-
//
27.07.2022

Disconfortul abdominal, greața și temperatura ne pot strica buna dispoziție complet, motiv pentru care ar fi bine să prevenim cu o alimentație echilibrată și adaptată sezonului. E recomandat să introducem în dieta noastră mai multe fructe și legume, gătite la aburi sau cuptor și mai puține produse semi-procesate sau prea bogate în calorii. Toxiinfecția alimentară este o infecție datorată alimentelor infestate – fie viruși, fie bacterii.

Cele mai frecvente alimente contaminate sunt cele pe bază de ou, de exemplu:  maioneză, frișcă sau produse de patiserie. De asemenea, un pericol major este reprezentat și de crustacee, pește, mezeluri din surse neverificate și alte preparate pe bază de carne.

Simptomele care apar în cazul unei toxiinfecții alimentare

În funcție de cauza care determină toxiinfecția alimentară, timpul de răspuns și simptomele pot varia. Unii germeni determină simptome după câteva ore de la consumul de alimente contaminate, în timp ce alții după câteva zile.

”Ca și forme de manifestare de bază sunt diareea, greața, vărsătura, temperatura.  Avem diaree, ok, mergem și luăm ceva prafuri la care se poate adăuga un probiotic, care să ne ajute să reglăm flora microbiană și tranzitul. Dacă în schimb apare și greață, vărsătură sau febră e clar că trebuie să ne îndreptăm către un medic – fie medic de familie, fie medic infecționist”, precizează medicul de familie Cătălina Corici.

Tratamente eficiente pentru recuperare

Măsurile pe care trebuie să le luăm sunt, în principiu, de natură igieno-dietetice, adică oprirea consumului de aliment contaminat și păstrarea unor condiții de igienă bune.

”Un alt factor de gravitate este temperatura, pentru că este clar că nu este ceva în regulă și pe lângă că luptăm cu scaunele moi sau apoase, trebuie să aducem și corpul la o temperatură normală, să îl ferim de deshidratare. În general, la hidratare mergem fie pe un ceai antiseptic, fie un ceai de mentă, fie un ceai de mușețel care poate să ne ajute. Pe de altă parte, putem să folosim săruri de rehidratare, dacă scaunele sunt apoase, fie putem să folosim diverse alte produse, care vin să hidrateze organismul”, spune dr. Cătălina Corici.

De asemenea, echinacea este un remediu eficient și foarte puternic, care acționează împotriva multor infecții. Anghinarea este și ea eficientă în înlăturarea stărilor de greață și a vărsăturilor. Iar busuiocul este o plantă puternică, care acționează asupra bacteriilor ce provoacă probleme digestive.

Ce alimente trebuie să consumăm

”În momentul în care prezentăm astfel de semne e normal să scoatem din alimentație, datorită febrei, carnea, datorită căldurii și stării proaste, tot ce înseamnă grăsime, deci mă îndrept către pâine prăjită, către orez fiert simplu, la care ulterior pot să adaug un morcov fiert. Și abia ulterior, un piept de pui la grătar, asta după vreo 2-3 zile”, precizează dr. Cătălina Corici.

Hrana trebuie mestecată cât mai bine și cât mai lent. Alimentele bine mărunțite sunt mai ușor de procesat de sucul gastric.

"Nu este bine pentru stomac să rămână complet gol și atunci oricum trebuie să mă hidratrez, pe măsură ce îmi revin automat pot să încep ușor și ușor și să mănânc. Am nevoie să formez un bol alimentar, să am ce elimina și să văd că scaunul începe să se strângă, să meargă către un scaun normal" adaugă, dr. Cătălina Corici.

De asemenea, că metodă de tratament specialiștii recomandă și mișcarea. Activitatea fizică reprezintă un masaj pentru intestin și ajută tot sistemul digestiv să se regleze.