Pentru o persoană sănătoasă, care nu este bolnavă de diabet, glicemia normală este de 70-100 mg/dl, măsurată dimineața, pe stomacul gol. În mod normal, după o masă, glicemia creşte până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ 2 ore vă scădea din nou sub 100 mg/dl. O valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerată hiperglicemie, iar o valoare care ajunge sub 70 mg/dl reprezintă hipoglicemie.

În afară de analizele medicale realizate la medic, îți poți verifica glicemia acasă, cu ajutorul unui dispozitiv electronic numit glucometru. De regulă, toate glucometrele funcționează pe același principiu, dar fiecare aparat are propriile sale benzi de testare (o bandă specială de unică folosință care absoarbe mostra de sânge și este introdusă în glucometru).

Înainte de testarea glicemiei, spală-te pe mâini cu apă caldă și săpun și usucă-le cu un prosop. Este important să nu ai pe piele urme sau alte reziduuri care apoi în contact cu sângele să modifice rezultatul testului.

Testarea se face astfel: Se înțeapă degetul (pe partea laterală a vârfului) folosind dispozitivul de înțepare special (dacă nu ai unul atunci măcar asigură-te că folosești un ac steril) pentru a obține o picătură de sânge care se aplică pe banda de testare și se introduce banda în glucometru, conform instrucțiunilor aparatului.

Ce afecțiuni poți avea daca glicemia nu este normală?

Diabet zaharat

Diabetul zaharat reprezintă o afecțiune a pancreasului, organ care în mod normal prin secreția sa de insulină asigură un nivel constant al glucozei în sânge, glucoză care are tendința să crească ca urmare a aportului de glucide – carbohidrați sau zaharoase cum sunt cunoscute – din alimentație).

În momentul în care apare scăderea numărului de celule pancreatice secretoare de insulină până la dispariția lor completă, nivelul glucozei în sânge nu va mai putea fi controlat corespunzător și se vor înregistra valori ale glicemiei modificate ( peste 115 mg/dl= valoare maximă normală) și se pune diagnosticul de diabet zaharat.

Sunt cunoscute mai multe forme de diabet zaharat, respectiv diabetul zaharat de tip 1, diabetul de tip 2 și diabetul gestațional. Diabetul este o afecțiune fără vindecare, tratamentul pentru diabet are ca scop menținerea nivelului glicemiei în limitele normale, pericolele majore reprezentând variațiile mari ale glicemiei (hiperglicemia și hipoglicemia) și complicațiile cauzate de acestea.

Hiperglicemia

Hiperglicemia reprezintă glucoza crescută din sânge, are loc atunci când corpul nu dispune de suficientă insulină sau când organismul nu este capabil să utilizeze corespunzător insulină, fiind una din problemele care pot apărea în diabet. Simptomele hiperglicemiei – o glicemie peste 200 mg/dl poate duce la apariția senzației de gură uscată, buze uscate, dificultate ușoară la vorbire și sete excesivă, urinare frecventă.

Persistența glicemiilor mari va duce la o deshidratare treptată a întregului organism, cu limba „prăjită”, piele uscată, reducerea forței musculare, oboseală, scădere în greutate, vedere tulbure, scăderea ușoară a tensiunii arteriale. Atunci când glicemia depășește 300 mg/dl apare senzație de greață, iar dacă glicemia depășește 350-360 mg/dl, pe lângă greață mai pot apare și vărsăturile. Complicațiile glicemiilor mari persistente sunt comele: cetoacidoza diabetica sau starea hiperosmolară.

Hipoglicemia

Hipoglicemia este caracterizată de o scădere bruscă a valorilor glicemiei, de regulă sub 70 mg/dl.
Simptomele hipoglicemiei pot apărea ca forme ușoare, medii sau accentuate, variind de la o persoană la alta, în funcție de cât de rapid a avut loc procesul de scădere a glicemiei și valorile acesteia.

Cum păstrezi glicemia în limite normale

Dacă suferi de diabet atunci în afară de tratamentul medicamentos necesar, medicul îți va recomanda şi un regim de viață cât mai sănătos, respectiv un regim alimentar echilibrat, dar cu anumite restricții şi mişcare zilnică.

Pentru bolnavii de diabet, monitorizarea și controlul glicemiei sunt esențiale pentru a ține sub control afecțiunea și a preveni complicațiile cauzate de aceasta. Dacă nu suferi de diabet, un stil de viață sănătos şi o dietă echilibrată sunt benefice pentru sănătatea ta generală.

  • Respectă programul/orarul meselor, adică măcar cele trei mese principale ale zilei, fără a omite vreuna şi pe cât posibil la aceleaşi ore. Ideal ar fi să ne stabilim un program de 3 mese pe zi şi două gustări şi să-l respectăm ca la carte.
     
  • Între mese optează pentru gustări sănătoase şi în cantități limitate. Dacă mâncăm la intervaluri regulate de timp, secreția de insulină din corp este în limite normale, iar senzația de foame exagerată nu se mai instalează.
     
  • Hidratează-te corect şi evită sucurile prea dulci sau nenaturale.
     
  • Mişcarea zilnică este foarte necesară, nu trebuie să mergi neapărat la sală, dar chiar și 15-20 de minute de exerciții zilnice alături de alte 15-20 de minute de mers pe jos ajută în menținerea unui nivel optim al glicemiei şi pentru sănătatea ta în general.