Mai avem încă multe de învățat despre COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus. Un lucru pe care cercetătorii îl știu sigur însă este că această afecțiune produce simptome asemănătoare cu alte boli, inclusiv gripa. Din acest motiv – și pentru că testele nu erau așa ușor disponibile la începutul pandemiei – mulți oameni nu au fost testați niciodată pentru a ști dacă au avut sau nu coronavirus.
Iată când trebuie să vorbim cu medicul pentru a cere efectuarea testului de anticorpi COVID-19.
Cum funcționează testul de anticorpi COVID-19
Acest test verifică anticorpii, sau proteinele pe care sistemul imunitar le produce în momentul în care o persoana e infectată. Acest test nu îți spune dacă ai în momentul de față COVID-19 – îți spune doar dacă ai avut în trecut. Dacă testul de anticorpi este pozitiv, va fi de asemenea nevoie să te protejezi în continuare de virus. Cercetătorii nu știu încă foarte multe despre reinfectarea cu coronavirus și cum se manifestă aceasta, potrivit WebMD.
Cere-i medicului un test pentru anticorpi dacă ai unul dintre aceste simptome:
Ai avut o perioadă în care ți-ai pierdut mirosul sau gustul
Nu simți mirosul parfumului preferat sau al cozonacului proaspăt preparat? Acest lucru se poate întâmpla din cauza unui simptom foarte frecvent în COVID-19. Cercetătorii spun că aproximativ jumătate din cei infectați cu virusului își pierd mirosul sau gustul.
Durere în piept
Ar fi indicat să faci un test de anticorpi dacă ai sau ai avut durere în piept, alături de alte simptome COVID-19. Un studiu a arătat că oamenii au rămas cu dureri de piept câteva săptămâni după diagnostic.
Oboseală extremă
Vorbește cu medicul dacă îl ultima vreme ai simțit că nu ai energie, chiar dacă această stare apare la mult timp după ce ai avut simptomele unei răceli clasice. Un studiu a scos la iveală că oamenii cu COVID-19 simt o oboseală extremă la câteva săptămâni de la diagnostic.
Tuse constantă
Este unul dintre cele mai comune simptome COVID-19 care poate dura o perioadă lungă de timp. Vorbește cu medicul dacă ai avut o perioadă mai mare de două luni de tuse (o lună în cazul copiilor).
Scurtarea respirației
Cunoscută și ca dispnee, acesta este un alt simptom comun în cazul infecției cu coronavirus. Dacă ai resimțit această neplăcere o perioadă, alături de alte simptome clasice ale COVID-19, ia legătura cu medicul.
Durerea de cap
Este un alt simptom de lungă durată al COVID-19.
Simptome asemănătoare cu cele ale gripei
COVID-19 și gripa pot semăna. Amândouă apar brusc, ai putea tuși mult, să te simți foarte obosit și să ai dureri de cap. Este posibil să vomiți sau să te confrunți cu diaree. Un test de anticorpi poate să dezvăluie dacă într-adevăr ai avut COVID-19.
Ai fost răcit la începutul anului 2020
Experții spun că virusul a început să se răspândească în jurul lumii la începutul anului 2020. Ia în considerare și dacă ai călătorit în acea perioadă, mai ales în țări unde erau multe cazuri. Cu toate acestea, dacă ai fost infectat la începutul anului 2020, este posibil să nu mai ai anticorpi acum.
Ai fost lângă o persoană cu COVID-19
Coronavirusul se transmite de la om la om mai ales când cel infectat tușește, strănută sau vorbește. Virusul se transmite și dacă cel infectat este asimptomatic, la un contact mai mic de 1,8 metri timp ce cel puțin 15 minute.