Greața și diareea pot apărea împreună și pot fi cauzate de o serie de boli sau probleme de sănătate, dintre care unele pot fi tratate acasă, în timp ce altele necesită un tratament medical prompt.

Gastroenterita virală

Greața și diareea pot să apară împreună în caz de gastroenterită virală, care este o infecție a intestinelor. Deși unele persoane o numesc „răceală la stomac”, acest termen nu este corect din punct de vedere medical. Multe virusuri pot declanșa gastroenterită virală, dar cel mai frecvent este norovirusul.  

Afecțiunea este contagioasă și apare în general după contactul cu cineva deja infectat sau prin alimente sau apă contaminate. Persoanele care suferă de gastroenterită virală pot prezenta simptome precum greață, diaree, vărsături, febră, dureri abdominale sau crampe și dureri de cap.

Gastroenterita virală durează mai puțin de o săptămână, iar majoritatea oamenilor își revin fără tratament - mai ales că nu există un tratament specific. Se pot lua medicamente cum ar fi loperamida și subsalicilatul de bismut pentru a ajuta la reducerea simptomelor diareei, iar pentru a preveni deshidratarea se beau multe lichide

Toxiinfecția alimentară

Și toxiinfecția alimentară este o boală în care greața și diareaa pot să apară împreună. O persoană se poate confrunta cu această neplăcere în cazul în care consumă alimente sau băuturi contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți. Simptomele se dezvoltă după câteva ore, dar instalarea lor poate dura și câteva zile, și includ greaţă, diaree, dureri de stomac și crampe, febră, vărsături.

Toxiinfecția alimentară se tratează cu consum mare de lichide (apă, ceai, supă), cu înlocuitori orali de electroliți, cu odihnă, medicamente anti-vărsături, cum ar fi clorpromazină și metoclopramidă și medicamente antidiareice, cum ar fi loperamida și subsalicilatul de bismut. Se pot lua și suplimente alimentare cum ar fi cele pe bază de mentă, nalbă de pădure, afin, turiță mare și mușețel.

Diverticulita

Diverticulita apare atunci când se formează un fel de pungi în căptușeala colonului. Dacă aceste pungi se inflamează sau se infectează, apar simptome precum durerile abdominale, greața, vărsăturile, diareea, urinarea frecventă și durere în timpul urinării, febra, scaunele cu sânge și constipația.

Tratamentul pentru diverticulită include consumul unei diete bogate în fibre, suplimente de fibre, cum ar fi metilceluloza sau psyllium, iar medicul poate recomanda și antibiotice.

Boala celiacă

Boala celiacă este o tulburare digestivă în care sistemul imunitar al organismului își atacă propriile țesuturi. Atunci când o persoană mănâncă alimente care conțin gluten, se poate declanșa această afecțiune. Simptomele bolii celiace includ diaree, greață, flatulență, constipație, oboseală, ulcerații bucale, scădere bruscă în greutate, dureri abdominale și crampe, scaune mirositoare sau grase care plutesc, balonare și anemie.

Persoanele cu boală celiacă ar trebui să evite consumul de gluten. Odată ce glutenul este eliminat, intestinele se pot vindeca, iar simptomele se vor îmbunătăți.

Pancreatita

Greața și diareea pot apărea împreună și în caz de pancreatită, care este inflamația pancreasului. Pancreatita poate fi acută (pe termen scurt) sau cronică (pe termen lung). Persoanele cu pancreatită acută și cronică se confruntă, de obicei, cu dureri în abdomenul superior care se răspândesc în spate. Ambele tipuri de pancreatită pot provoca greață și diaree. Cu toate acestea, celelalte simptome ale afecțiunilor pot diferi.

Tratamentul va avea loc de obicei în spital, va depinde de severitatea pancreatitei și poate include analgezice, odihnă intestinală (persoana cu pancreatită nu va mânca sau bea pe cale orală până când starea nu se îmbunătățește), intervenție chirurgicală.

Apendicita

Apendicita este termenul medical pentru inflamarea apendicelui și umplerea lui cu puroi. Primul semn al apendicitei este durerea de stomac în centrul abdomenului, care începe apoi să se deplaseze în partea dreaptă jos. Simptomele suplimentare includ greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, diaree sau constipație, febră mare, abdomen umflat.

Dacă persoana suferă de dureri abdominale care se agravează progresiv, ar trebui să solicite ajutor medical. În cele mai multe cazuri, este nevoie de intervenție chirurgicală pentru a elimina apendicele.

Boala Crohn

Boala Crohn este o afecțiune cronică care provoacă inflamația tractului digestiv, aparținând unui grup de boli cunoscute sub numele de boli inflamatorii intestinale. Simptomele bolii Crohn variază în funcție de ce parte a intestinului este afectată. Cu toate acestea, principalele simptome sunt: diaree, dureri de stomac și crampe, pierdere în greutate, alte simptome care pot apărea fiind sânge în scaun, oboseală, ulcerații bucale, anemie și greață.

Tratamentele pentru boala Crohn includ: administrarea unor medicamente antiinflamatoare, steroizi, antibiotice, imunosupresoare, consumul sporit de lichide și săruri de rehidratare.

În timpul sarcinii

Greața și diareea pot apărea și în timpul sarcinii. Deși acestea se pot instala separat sau împreună, ele nu indică întotdeauna probleme de sănătate de bază. 

Greața este o neplăcere obișnuită în timpul sarcinii și, în general, femeile se referă la ea cu expresia „grețurile de dimineață”. Problema apare frecvent și tinde să înceapă înainte de săptămâna a noua de sarcină. De obicei, dispare până în săptămâna 14. Unele gravide se pot confrunta cu starea de greață oricând, în timp ce altele se pot simți rău pe tot parcursul zilei. Hyperemesis gravidarum este un tip sever de greață de dimineață, care poate dura mai mult decât formele obișnuite de greață din timpul sarcinii.

Pentru a trata grețurile matinale, gravida poate încerca:

  • Să consume mai multe mese mici pe tot parcursul zilei, în loc de trei mese mai mari, pentru a evita să aibă stomacul gol în anumite momente.
  • Să evite odihna la pat imediat după masă (dar să-și stabilească unele momente destinate odihnei, în general).
  • Să consume cantități mici de apă, ceai de plante sau băuturi răcoritoare naturale, neacidulate, în mod regulat.
  • Să evite alimentele sau a mirosurile care observă că îi stârnesc greața.
  • Să consume alimente „blânde”, cum ar fi bananele, orezul, merele, pâinea prăjită și ceaiul.
  • Să bea un ceai de ghimbir sau să ia suplimente de ghimbir (acestea pot ajuta ajuta la combaterea senzației de greață).

Diareea poate apărea în timpul sarcinii din cauza modificărilor hormonale sau a unor infecții.

Greața și diareea pot apărea, așadar, din multe motive. Dacă e vorba de simptomele pancreatitei sau dacă aceste simptome apar împreună la copii, la femei însărcinate sau la vârstnici, trebuie solicitat ajutor medical cât mai rapid.