mamaplus

Avertismentul medicilor: „Nu ignorați acest test medical, vă poate costa viața”

-
//
04.12.2019

Sistemul imunitar poate înfrunta infecția HIV cel mult opt ani. Ulterior, în lipsa unui tratament, virusul se multiplică și atacă iremediabil întregul organism. De aici și până la deces este doar un singur pas. Când HIV ne amenință viața și cum putem trăi normal cu acest diagnostic?

„Virusul HIV pătrunde în organism prin leziuni. Chiar dacă sperma nimerește în organele genitale ale femeii, însă acolo nu este nicio leziune, virusul nu poate pătrunde prin țesuturi sănătoase. Dacă însă există o leziune, virusul pătrunde și se acumulează în ganglionii limfatici regionali, iar în timp de două săptămâni se multiplică și se răspândește în sânge”, spune Iurie Climașevschi, coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA.

Virusul poate fi depistat după șase săptămâni de la pătrunderea în organism. Până atunci, dacă bolnavul nu-și cunoaște statutul HIV, poate transmite infecția altor persoane, prin intermediul actului sexual neprotejat sau procedurilor medicale și cosmetologice.

„Imediat după infectare, organismul produce anticorpi care luptă cu virusul. La unele persoane sistemul imunitar combate acțiunea virusului 3-4 ani, la alte peroane – până la 9 ani. Între timp, virusul se multiplică, iar bolnavul este o sursă de infecție pentru alții. Dacă în perioada respectivă nu este administrat tratamentul, infecția HIV evoluează în SIDA. Cu acest diagnostic bolnavul nu supraviețuiește”, a explicat Iurie Climașevschi.

Pentru a preveni apariția SIDA, este necesar ca tratamentul să fie demarat la scurt timp după pătrunderea virusului HIV în organism. În acest scop, este necesar de a face testul HIV o dată în jumătate de an.

„Tratamentul ajută organismul să lupte cu virusul HIV. Din momentul în care medicul prescrie tratamentul, trebuie de administrat pastila zilnic. Și atunci, persoana va trăi cât îi va fi sortit. Dacă îi va fi sortit să moară la 88 de ani de infarct, de infarct va muri, dar nu de HIV”, a precizat Iurie Climașevschi.