mamaplus.md

Astăzi este Ziua Mondială a Diabeticilor. Moldovenii îşi pot testa gratis nivelul glicemiei din sânge

-
//
14.11.2018

Tot mai mulţi moldoveni sunt diagnosticaţi cu diabet zaharat. Numai anul trecut au fost luaţi la evidenţă aproape 105 mii de bolnavi, cu peste opt mii mai mulţi decât în 2016.
 

mamaplus.md

În contextul Zilei Mondiale a acestei maladii, astăzi, în toate policlinicele din Capitală, dar şi în unele farmacii, doritorii îşi pot testa gratis nivelul glicemiei din sânge.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, din totalul bolnavilor, circa 430 sunt copii. Anul trecut, boala a curmat viaţa a 400 de moldoveni.

Situaţia este alarmantă şi la nivel mondial. În 2017, cifra a ajuns la 425 de milioane de diabetici, iar prognozele experţilor arată că până în anul 2045, numărul bolnavilor ar putea ajunge la 629 de milioane.

Majoritatea acestora trăiesc în ţări cu nivel slab sau medu de dezvoltare. Totodată, cei mai mulţi oameni suferă de diabet zaharat de tip 2, o formă care practic ar putea fi prevenită prin activitate fizică regulată şi dietă echilibrată. Datele mai arată, că în lume, la fiecare 7 secunde boala ucide un om.

Sursa: publika.md