Cine ar putea să nu fie de acord cu afirmația că primăvara este cel mai frumos anotimp al anului? Primăvara, când apar primele insulițe de pământ dezghețat, primele fire de iarnă, iar mai apoi mugurii, florile și frunzulițele, sentimentul de bucurie și reînnoire ne cuprinde pe toți.
Însă în ultimii ani, din păcate, există tot mai mulți oameni cărora primăvara nu le aduce bucurie, dimpotrivă, ea vine cu necazuri și suferințe. Pentru astfel de persoane primăvară înseamnă nas înfundat, ochi roșii, umflați și înlăcrimați, strănuturi necontrolate, pachețele de șervețele și batiste purtate permanent prin buzunare. Toate aceste probleme sunt legate de o afecțiune destul de neplăcută, dar foarte răspândită în timpurile noastre – alergia de sezon sau alergia de primăvară.
Cauzele alergiei de primăvară
Care sunt cauzele alergiei de primăvară? Cauza principală este polenul copacilor, arbuștilor și ierburilor. Polenul ajunge în nas, iar sistemul imunitar o percepe ca pe o substanță străină. Iar dacă e substanță străină, sistemul imunitar începe să producă anticorpi, la fel ca în cazul virușilor, bacteriilor și altor microbi. Concomitent, în sânge se produce o substanță chimică specială – histamina, care cauzează principalele simptome ale alergiei: guturaiul, nasul înfundat, tusea, strănutul, lăcrimarea, cercurile întunecate sub ochi etc.
Polenul este purtat de vânt la distanțe de kilometri, iar toate persoanele sensibile la aceasta suferă de alergie. Tocmai de aceea, cu cât mai mulți copaci, arbuști și ierburi sunt în floare, cu atât mai rău se simt alergicii.
Astfel de arbori obișnuiți cum ar fi arinul, fagul, plopul, ulmul, arțarul, stejarul, salcia și mulți alți devin, de cele mai multe ori, cauze ale alergiei. Arbuștii, florile și ierburile se înmulțesc, iar în zilele calde și cu vânt puternic polenul se răspândește activ prin aer, făcând viața alergicilor pur și simplu insuportabilă.
În zilele ploioase, viața este un pic mai ușoară, pentru că marea majoritate a polenului este spălat de ape, aerul se curăță, însă timpul frumos este deseori o adevărată tortură. Aceiași alergeni pot provoca și astm bronhic – boală caracterizată prin îngustarea căilor respiratorii, dificultăți de respirație, tuse și respirație șuierătoare; urticarie, agravarea dermatitei alergice sau edemul Quincke.
Există un număr foarte mare de polen alergenic – peste 100, de aceea trebuie să vizitați neapărat un specialist pentru ca acesta să diagnosticheze tipul alergiei și să prescrie tratamentul corect. Medicii pot prescrie medicamente care se eliberează la farmacii cu sau fără prescripție medicală. Unele dintre medicamentele eliberate fără rețetă sunt destul de eficiente, de exemplu preparatele antihistaminice, antiedemice și combinațiile acestora. Vorbim aici despre pastile care reduc nivelul de histamine în sânge; picături, spray-uri care îndepărtează edemul, picături de ochi care ajută împotriva iritației. Multe dintre aceste medicamente pot fi cumpărate fără rețetă, dar nu ar trebui să o faceți: consultați obligatoriu un medic care să vă prescrie un preparat potrivit pentru dumneavoastră.
Metodele de luptă cu alergia de primăvară
Putem reduce simptomele alergiei și riscurile acutizării acesteia cu ajutorul unor metode simple, legate de modul nostru de viață. Există metode radicale, de exemplu să plecăm în altă țară până alergenul „nostru” își termină perioada de înflorire, asta cu condiția că îl cunoașteți. Însă această metodă nu este prea potrivită pentru majoritatea dintre noi, de aceea putem încercă încă o metodă. Este adevărat însă că aceasta ne ajută doar în interiorul încăperilor.
Acoperiți geamurile cu tifon umed, umeziți permanent perdelele și draperiile, puneți în diferite colțuri ale apartamentului vase cu apă, folosiți aparate de tratare a aerului cu umidificatoare. Desigur, nivelul de umiditate din apartament va crește, iar aceasta poate provoca alte probleme, însă, la urma urmei, vorbim despre măsuri temporare.
Întorcându-vă acasă din stradă, faceți duș și spălați-vă obligatoriu părul, pentru că polenul poate fi greu de observat. Dacă vă plimbați împreună cu animalele de companie, trebuie să le faceți și lor baie. Apropo, cel mai bine este să vă plimbați după ploaie sau chiar în timpul acesteia, atunci când marea majoritate a polenului a fost spălat de ape. Și nu uscați rufele pe balcon în perioada de înflorire a copacilor și arbuștilor, deoarece polenul se așază și pe acestea.
Nu uitați nici de imunitate și locul unde este concentrată aceasta – intestinul. Dacă în intestin există puțină microfloră, organismul nostru slăbește, iar noi devenim sensibili la multe infecții și boli. În astfel de perioade, alergenii devin deosebit de periculoși, de aceea încercați să normalizați echilibrul microflorei în intestin până la perioada de înflorire a plantelor. Folosiți preparate naturale, care conțin complexe de bifidobacterii – le puteți lua împreună cu iaurturile „vii”.
Alergia de primăvară și alergia alimentară
Din păcate, alergia de primăvară este strâns legată, de foarte multe ori, de alergia alimentară. În astfel de cazuri se vorbește despre o alergie încrucișată: persoanele care reacționează la polenul de mesteacăn nu pot mânca morcovi cruzi, mere roșii, piersice și caise; alergia la polenul de alun este legată de intoleranța la alune de pădure; uleiul de floarea-soarelui, semințele, halvaua, pepenele galben provoacă alergii persoanelor care reacționează la polenul plantelor din familiei Asteraceae (Compostae). Trebuie să vă informați ce produse pot cauza alergia încrucișată și să le excludeți din alimentație.
Renunțați la alcool, pentru că altfel alergia se poate intensifica. În plus, alcoolul este incompatibil cu administrarea preparatelor antihistaminice, prescrise în cazurile de alergie. De asemenea, renunțați pentru un timp la folosirea produselor cosmetice și a parfumurilor în componența cărora intră extracte de plante.
Unele dintre aceste măsuri pot părea obositoare, însă este mai bine să încercați să le respectați, pentru că ele pot ușura semnificativ simptomele alergiei de primăvară și vă pot permite să vă bucurați, împreună cu cei dragi, de venirea acestui anotimp.
Medicina populară împotriva alergiei de primăvară
Medicina populară are, desigur, în arsenalul său o mulțime de mijloace eficiente capabile să ușureze sau chiar să trateze alergia, deși medicina oficială nu le confirmă, iar studii speciale în acest domeniu nu au fost efectuate. Unul dintre remediile populare eficiente este ceaiul de dentiță (Bidens tripartita). Această rețetă simplă promite o vindecare totală. Trebuie să beți ceai de dentiță, infuzată timp de 20 de minute. Ceaiul trebuie să aibă o culoare aurie, și nu verde sau maro, și trebuie să îl consumați proaspăt. Tratamentul durează un an întreg, în schimb însănătoșirea este garantată. Un alt remediu popular este rășina Mumie. Deși remediile naturale sunt cunoscute de sute de ani, este bine totuși să consultați un medic înaintea utilizării lor, având în vedere că organismul fiecăruia dintre noi este individual. Și nu uitați, formele incipiente de alergie sunt mult mai ușor de tratat, așa că nu amânați vizita la medic.