mamaplus

8 modalități de refacere a echilibrului intestinal și de a optimiza sănătatea mentală

-
//
22.04.2019

Deși fiecare zi pare să aducă noi știri încurajatoare despre progresele făcute în domeniul sănătății pentru practic orice, de la boli de inimă la cancer, când vine vorba de creier, știrile nu sunt la fel de numeroase. Cercetătorii cu mic și mare rămân muți când vine vorba să descopere metode eficiente pentru tratarea unui vast număr de tulburări ale creierului, în ciuda fondurilor tot mai mari alocate proiectelor de cercetare a structurii și compoziției chimice a creierului. Dar poate că acesta este și motivul pentru care nu găsim răspunsuri complete. Este posibil să nu căutăm acolo unde trebuie.

mamaplus

Odată înțeleasă importanța pe care echilibrul intestinal îl are pentru starea noastră de sănătate generală, precum și pentru cea a creierului, este evident că trebuie să facem tot ce putem pentru a ne îngriji de microbiomul nostru.

Iată opt lucruri importante care pot contribui la refacerea și protecția prietenelor tale simbiotice, bacteriile:
 

Limitează la minimum utilizarea de antibiotice, pe cât posibil.

Antibioticele sunt inutile în tratarea răcelii obișnuite și a infecțiilor virale în general. Mai exact, antibioticele prescrise de medicul de familie pentru orice, de la o durere în gât până la strănut, sunt „de spectru larg”, adică ucid tot felul de bacterii, atât pe cele bune, cât și pe cele rele.

Include alimente bogate în probiotice și fermentate natural.

Kimchi, varza murată, chefirul de apă, legumele fermentate și kombucha sunt surse bogate și naturale de bacterii probiotice care promovează sănătatea.

Consumă fibre prebiotice.

Fibrele prebiotice contribuie la înmulțirea organismelor probiotice. Alimente bogate în fibre prebiotice sunt rădăcina de cicoare, frunzele de păpădie, ceapa, usturoiul și napii porcești (sau merele-de-pământ). Guma acacia este foarte eficientă ca supliment în magazinele naturiste.

Ia în considerare un supliment cu probiotice.

Deși există o multitudine de probiotice în magazinele specializate, cele mai importante sunt: Lactobaccilus plantarumLactobaccilus acidophilusBifidibacterium longum și Lactobaccilus brevis.

Redu consumul de zahăr și carbohidrați.

Alimentele bogate în zahar și carbohidrați rafinați favorizează dezechilibrul florei intestinale, asociată cu stările inflamatorii și riscul mărit de diabet.

Cumpără produse nemodificate genetic.

Unul dintre motivele pentru care culturile sunt modificate genetic este să reziste la ierbicidul glifosat. Glifosat, ingredientul activ din Roundup® s-a dovedit că provoacă modificări majore la nivelul florei intestinale.

Nu mai folosi aspartam.

Aspartamul duce la modificări dramatice la nivelul florei intestinale, asociate cu un risc semnificativ crescut de dezvoltare a diabetului - chiar mai mult decât o alimentație bogată în zahăr.

Redu consumul de gluten.

Glutenul mărește permeabilitatea intestinului permițând penetrarea unor bacterii ce declanșează stări inflamatorii în circulația sistemică.

Sursa