Cu siguranță nu te-ai gândit prea mult la ovare, doar dacă nu încerci să rămâi gravidă, însă, chiar şi atunci când nu le acorzi importanță, acestea joacă un rol incredibil de important în viața noastră. Din perspectiva biologică, femeile au fost trimise pe acest pământ pentru a da viață, iar din această cauză, aceste ovare sunt cele mai importante organe, explică specialiştii.

Mai mult decât atât, haideți să vedem împreună, care sunt cele mai principale lucruri pe care nu le ştiai despre ovare:

Produc foarte mulți hormoni

Ovarele secretă foarte mult estrogen şi progesteron, explică specialiştii. Aceste două tipuri de hormoni sunt responsabile pentru dezvoltarea corpului femeiesc în timpul pubertății: creşterea sânilor, apariția ciclului şi lărgirea coapselor. Aceste două, mai important decât atât, îți pregătesc şi uterul pentru concepție şi dacă nu produci suficient, poți ajunge să ai probleme cu fertilitatea.

Îşi schimbă mărimea

Spre deosebire de multe alte organe, ovarele nu prezintă o mărime statică; se schimbă foarte mult de-a lungul ciclului tău dar şi pe tot parcursul vieții. De la lună la lună acestea fluctuează şi îşi fac treaba, eliberând câte un ovul la fiecare ciclu. Dar asta este temporar deoarece aceste mici schimbări stopează când ajungi la menopauză.

Îți poți stresa aceste ovare

Ovulația este, în mod cert, afectată de stres, explică specialiştii. Când organismul este sub presiune- şi vorbim de acela serios care este adus de o schimbare majoră a vieții tale ca şi mutarea la o facultate la mare distanță de casă sau o schimbare fizică - pierdere masivă în greutate, ovarele tale vor stopa din a mai elibera ovule.

Spus mai simplu, aceasta este o metodă naturală de a preveni o sarcină în timpul acestor perioade de stres.

Pot fi de vină pentru acnee

De vreme ovarele joacă un rol deosebit de important când vine vorba de echilibrul hormonal, acestea pot fi de vină şi pentru problemele ce țin de piele. Cu anumite condiții ca şi sindromul polichistic ovarian, echilibrul de estrogen, progesteron şi testosteron intră într-un abis continuu, deosebit de alterat.

Testosteronul în exces aduce după sine simptome ca şi acnee, creştere excesivă a părului în locuri neobişnuite pentru o femeie şi fluctuații serioase de greutate. Vestea bună este că medicul îți poate prescrie medicamente ce te pot ajuta să ții toate acestea sub control.

Iubesc anticoncepționalele

Mai ales cele cu estrogen şi progesteron pot reduce substanțial riscul apariției şi dezvoltării de cancer ovarian şi asta la doar câteva luni după ce ai început, explică specialiştii. Pilula chiar joacă un rol deosebit de important şi în reducerea riscului la femeile ce poartă mutația genetică BRCA1 şi BRCA2( predispuse în fața cancerului ovarian dar şi cancerului de sân). Anticoncepționalele sunt deosebit de eficiente şi pot reduce aceste riscuri mai sus menționate cu până la 50%.

Acestea chiar pot fi văzute ca şi un factor non-invaziv, ar spune mulți, un factor protector.