Unele alimente sunt adevărate miracole ale naturii. Acestea conţin întregul complex bio-activ de substanţe nutritive necesare pentru a menţine şi a restabili sănătatea noastră. Printre acestea:
1. Peştele
Dacă în mod constant - de cel puţin trei ori pe săptămână – am include în meniul nostru peştele în loc de carne, am putea reduce semnificativ riscul de dezvoltare a bolilor de inimă (ateroscleroza, boli cardiace coronariene ), precum şi a colesterolui în sânge. În acelaşi timp, referindu-ne la calităţile nutriţionale şi culinare, peştele nu este deloc inferior cărnii (acesta conţine numeroase substanţe necesare pentru organismul uman - de la 13 la 23% de proteine, precum grăsimi şi minerale).
2. Pâine de secară sau cea din făină integrală
Anume această pâine a fost alimentul de bază al strămoşilor noştri. Pâinea de secară sau cea din făină integrală conţine nu numai vitamine şi minerale, dar, de asemenea, şi o mulţime de fibre. Prin urmare, fibrele scad colesterolul şi tensiunea arterială, stimulează digestia, accelerează metabolismul, elimină toxinele din organism, ajută la reînnoirea celulelor, şi chiar la menţinerea tinereţii. Nu uitaţi însă că totul trebuie folosit cu măsură, aşa deci o cantitate mare de fibre poate cauza balonare şi alte consecinţe neplăcute.
3. Merele
Din cele 15 vitamine esenţiale organismului uman, 12 se conţin în mere. E vorba despre vitaminele din grupele: B,C,E, caroten, acid folic etc.
Multe dintre ele sunt sub formă de minerale (potasiu, fosfor, sodiu, magneziu, iod, fier), zaharuri (fructoză, glucoză, zaharoză), precum şi fibre dietetice. Consumul zilnic de mere poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiovasculare şi cancer. Merele au proprietatea de a curăţa organismul de toxine şi de a reduce nivelul colesterolului, în plus, ele sunt bogate în antioxidanţi, care protejează celulele de procesul de îmbătrânire.
4. Morcovul
Cu toţii ştim că morcovul conţine multe vitamine: A (caroten), care este mai este numit şi vitamina frumuseţii, vitaminele B1, B2, B3, B6, C, E, K, P, PP, minerale (potasiu, calciu, sodiu, magneziu, fier, cupru, iod, fosfor, etc.), enzime, fructoză, glucoză, proteine etc. Morcovul este recomandat în cazul bolilor de inimă, ficat,ale vezicii biliare, de rinichi, de stomac, în cazul acidităţii ridicate şi al diferitor procese inflamatorii. Morcovul, ca şi merele, previne cancerul şi este recomandat pentru vedere.
5. Dovleacul
Dovleacul, fără rezerve, este ideal pentru dieta alimentară. Nu fără motiv, acesta este recomandat în dieta pentru mai multe boli, cum ar fi cele de: inimă, vasele de sânge, stomac şi intestine, ficat, rinichi şi răceli. Dovleacul nu are egal printre legume în ceea ce priveşte conţinutul de fier, de aceea este indicat în tratamentul anemiei. De asemenea, datorită cantităţii mari de vitamine din grupele – B, E, C, PP etc. - acesta ajută la întărirea părului, a unghiilor, protejează pielea împotriva îmbătrânirii şi previne apariţia kilogramelor în plus. De asemenea, dovleacul conţine şi antioxidanţi naturali, care elimină toxinele din organism, reduce nivelul colesterolului şi întăreşte sistemul imunitar.
6. Coacăza neagră
Aceste bobiţe sunt pline de vitamina C (pentru a obţine doza zilnică de vitamina C, un adult are nevoie doar de 30-60 g de bobiţe de coacăză neagră) şi vitamina P (100 g de fructe de pădure conţin de la 5 la 10 doze zilnice), minerale (fier, magneziu, mangan ş.a. Coacăza neagră întăreşte pereţii vaselor sangvine, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, scade tensiunea arterială şi este un instrument excelent pentru tratarea şi prevenirea bolilor infecţioase. De asemenea, coacăza neagră îmbunătăţeşte metabolismul, previne apariţia excesului de grăsime şi este, prin urmare, recomandată în tratamentul obezităţii.
7. Măceşul
Măceşul este considerat leac pentru 40 de boli. El ocupă primul loc printre plantele fructifere şi boabe după conţinutul de vitamina C, dar, pe lângă aceasta, mai conţine şi alte elemente, cum ar fi P, K, vitamine din grupa B, minerale( fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, zinc) etc. Infuzia şi ceaiul de măceş previn dezvoltarea bolilor cardiovasculare, sporesc rezistenţa organismului la infecţii şi au un efect tonic şi revitalizant.
8. Fructele uscate
Caisele, prunele, stafidele, smochinele, curmalele, merele, perele şi alte fructe uscate pot substitui excelent zahărul şi tot felul de dulciuri cu aditivi artificiali. Fructele uscate, care sunt bogate în vitamine, minerale şi acizi organici, sunt recomandate să fie incluse în meniul persoanelor care suferă de boli ale sistemului cardiovascular, ale plămânilor, de astm bronşic, anemie sau răceli. În plus, fructele uscate sunt un mijloc excelent pentru întărirea sistemului nervos şi curăţarea intestinelor.
9. Ceaiul verde
Ceaiul verde, care conţine multe vitamine (A, K, PP, C şi cele din grupa B), şi minerale (potasiu, zinc, fluor, iod, etc), este mult mai benefic decât ceaiul negru. Această băutură îmbunătăţeşte lucrul inimii, al rinichilor, al ficatului, al pancreasului şi întăreşte imunitatea. De asemenea, ceaiul verde normalizează tensiunea arterială, întăreşte pereţii vaselor sangvine, îmbunătăţeşte digestia, neutralizează radicalii liberi, curăţă organismul de toxine, reduce riscul bolilor de inimă şi a cancerului. De asemenea încetineşte procesul de îmbătrânire. Încă o proprietate minune a acestuia este faptul că are o acţiune antimicrobiană.
10. Mierea
Mierea este extrem de utilă, aceasta creşte rezistenţa organismului la infecţii şi are proprietăţi antibacteriene. Mierea este recomandată pentru afecţiunile ficatului, ale tractului intestinal şi ale sistemului respirator. Această minune a naturii conţine multe vitamine, minerale, acizi organici şi proteine, iar dacă este să ne referim la microelemente, putem spune că aceasta conţine întreg tabelul lui Mendeleev: potasiu, calciu, mangan, crom, sodiu, nichel, siliciu, magneziu, fier, cupru, argint etc.