Am încercat să întocmim un ghid cât mai detaliat și cuprinzător despre încălțămintea în vogă în acest sezon de toamnă-iarnă, ne-am amintit despre importanța încălțămintei în diverse perioade de timp, precum și am reiterat regulile care trebuie respectate atunci când încălțăm diferite modele de cizme sau botine.
Cizmele peste genunchi
Cizmele lungi, peste genunchi, aşa cum le ştim astăzi, sunt o realizare a modei anilor ’60 ai secolului trecut. Ele au apărut concomitent cu fustele ultra-mini. În trecutul îndepărtat, cizmele peste genunchi erau destinate exclusiv bărbaţilor. Soldaţii le purtau încă în Evul Mediu, cizmele înalte fiind parte a uniformei muschetarilor şi cavaleriei grele a lui Napoleon. Apropo, prima femeie care a încălţat cizme înalte a fost Jeanne d’Arc , de aceea nu este de mirare că aceste cizme au revenit, în moda de masă, tot în Franţa.
- Nu băgaţi niciodată blugii în cizme, în special în cizmele peste genunchi.
- Cizmele peste genunchi nu suportă printuri agresive şi tricotaj subţire.
- Combinaţia dintre fustă mini şi cizme înalte peste genunchi este permisă. Recomandăm totuşi să vă îndreptaţi atenţia spre rochii cu croi liber sau fuste de velur în stilul anilor ’70 (în mod ideal, de aceeaşi nuanţă ca şi cizmele).
- Cizmele înalte se privesc absolut minunat cu rochii de lungime midi. Stofele cu print floral mărunt sunt cele mai potrivite.
Platforma
Încălţămintea cu platformă îşi ia începuturile încă în Egiptul Antic: agricultorii îşi fixau nişte bucăţele plate de lemn la încălţăminte, pentru a nu se înfunda în sol în timpul lucrărilor agricole. În moda de masă platforma a intrat în anii ’30 ai secolului al XX-lea. În anii ’50 şi platforma, şi tancheta au ieşit din modă, pentru că această încălţăminte se asocia în mintea oamenilor cu deficitul anilor de război, când aproape toţi pantofii erau executaţi fie din stofă şi paie, fie din lemn. Încălţămintea cu platformă a revenit în modă abia în anii ’70, datorită cântăreţilor, care au transformat cizmele şi ghetele cu platformă într-un atribut important al imaginii scenice.
Este ironic, însă în zilele noastre platforma revine treptat la destinaţia iniţială: străzile din oraşele mari, presărate din belşug cu sare şi reagenţi, sunt destul de greu de traversat fără să ne murdărim până la glezne. Platforma şi tocul ne sunt de mare ajutor în acest caz.
Piciorul în cizme şi botine cu platformă arată destul de masiv, de aceea încercaţi să jucaţi cu contrastele: rochii tip creion, fuste din ţesături subţiri în combinaţie cu pulovere tricotate, pantaloni largi din tweed şi cămăşi de mătase. Putem găsi multe variante interesante. Cât priveşte hainele de exterior, aici nu există restricţii: cojocele, paltoane, geci de puf. Orice vă doreşte sufletul.
Vârful ascuţit
O altă denumire a încălţămintei cu bot ascuţit este winklepicker sau, în română, ciocăţele. Această încălţăminte a devenit populară în Europa după cruciade. Astăzi poate părea ciudat, însă cu câteva secole în urmă încălţămintea cu vârful îngust şi ascuţit era considerată indecentă, provocatoare: biserica vedea aluzii sexuale în forma ascuţită a botului.
Cizmele şi botinele cu vârful ascuţit sunt unele dintre cele mai populare modele de încălţăminte în acest sezon. Nu există reguli foarte stricte referitoare la aceste modele, cu toate acestea este mai bine să evitaţi încălţămintea din piele lucioasă, lăcuită de culoare neagră. Reţineţi că piciorul se va majora vizual cu 1-2 mărimi. Nu purtaţi încălțăminte cu bot ascuţit şi alungit cu toc foarte înalt pentru perioade îndelungate: acest lucru este dăunător pentru sănătate.
Cizmele stil jockey
Cizmele stil jockey sunt cunoscute şi sub denumirea de riding. Acestea au devenit populare încă în secolul al XVI-lea, însă, desigur, ca multe alte lucruri frumoase şi comode, erau destinate exclusiv bărbaţilor. Femeile au început să poarte astfel de cizme abia la începutul secolului al XX-lea.
Moda pentru lucruri de călărie în viaţa de zi cu zi s-a extins în mare datorită uimitoarei Gabrielle Chanel. Ea a împrumutat modelele de jachete, cămăşi (care, este adevărat, au devenit rochii), precum şi culorile. Să greşeşti purtând astfel de cizme este destul de greu. Cizmele riding sunt parte a prezentărilor de modă toamnă-iarnă în fiecare an, de o bună bucată de timp. Acestea sunt combinate şi cu costume de lână elegante, şi cu pantaloni slim, iar în unele cazuri chiar şi cu rochii de seară. Şi hainele de puf voluminoase, lungi până la pământ, pot fi purtate cu cizme riding.
Blugii nu ar trebui băgaţi în cizme stil jockey, la fel cum nu acestea nu ar trebui purtate cu colanţi ajuraţi sau de culori aprinse. În rest, reguli stricte nu există.
Cizmele până la mijlocul gambei
La crearea cizmuliţelor elegante până la jumătatea gambei, foarte populare mai multe sezoane la rând, designerii au fost inspiraţi de modelele asemănătoare din secolul al XIX-lea. Mult timp astfel de încălţăminte era purtată şi de bărbaţi, şi de femei, şi de săraci, şi de bogaţi. Împărţirea pe genuri a avut loc la mijlocul secolului al XIX-lea din cauza unui detaliu foarte mic – nasturele. Pentru încălţarea cizmelor era nevoie de mult timp, un cârlig special, o servitoare şi abilităţi destul de dezvoltate pentru a trage şiretul pe după nasturi. La răscrucea secolelor numărul de nasturi a crescut, iar bărbaţii au renunţat la acest model, pentru a nu pierde vremea. Ca de obicei, suferinţele şi disconfortul au revenit femeilor. Bine că în prezent nasturii sunt doar de decor…
Aceste cizme sunt mult mai practice decât ar părea. Ele pot fi purtate cu pantaloni lungi sau culottes, rochii lungi până la gambă (iarna această lungime este un factor destul de important), însă arată bine şi cu fuste trapezoidale.
Dezavantajul principal al cizmelor până la jumătatea gamei este că ele pot scurta vizual silueta, de aceea optaţi pentru colanţi denşi, maţi, de culoare neagră: ele vor îmbunătăţi puţin situaţia. Dacă vreţi să îmbrăcaţi pantaloni mai scurţi, alegeţi o pereche până la glezne. De asemenea, sunt preferabile modelele mai largi.
Cizmele care acoperă genunchiul
Cizmele care acoperă puţin genunchiul sunt o categorie aparte de încălţăminte de iarnă. La fel ca cele mai sus de genunchi, ele provoacă destul de multe inconvenienţe. Astfel de modele nu se combină prea bine cu lungimea mini, aşa că optaţi pentru fuste până la genunchi. Deosebit de bine se vor asorta fustele plisate din ţesături metalizate.
Aceste cizme, în special din piele întoarsă, completează perfect o ţinută în stilul anilor ’70. Bluze largi cu printuri aprinse, fuste cu franjuri lungi, un look complet din tricotaje, tunici libere şi alte atribute ale epocii disco şi western-urilor – exact ce trebuie. Cu cizmele care abia de acoperă genunchiul se combină bine bermudele şi pantalonii culottes, condiţia de dorit fiind prezenţa unui toc pătrat.
Şi, la sfârşit, câteva reguli:
- Cizmele şi botinele de culori aprinse trebuie purtate cu haine clasice, sobre. Cizmele roşii până la gambă în combinaţie cu o rochie neagră scurtă este o catastrofă, în schimb aceeaşi pereche împreună cu pantaloni largi de lână de culoare gri reprezintă o combinaţie foarte rafinată.
- Fustele şi rochiile de lungime midi trebuie alese în aşa fel încât să acopere puţin carâmbul cizmelor (desigur, optaţi doar pentru croieli libere).
- Una dintre combinaţiile catastrofale – colanţii viu coloraţi, cu printuri şi alte modele, şi cizmele. În cazul botinelor situaţia este mai bună, alegerea fiind mai mare, însă cu cizmele puteţi purta doar colanţi negri cu ochi mici. Acest lucru se referă în special la ajur.
- Nu îmbrăcaţi obiecte de vestimentaţie foarte sexuale cu orice model de cizme înalte.
- Nu uitaţi niciodată de loc, timp şi vreme. O tânără în cizme cu toc înalt pe gheaţă nu este un spectacol prea frumos.