Loțiunile, detergenții de uz casnic, depozitarea necorespunzătoare și uzura zilnică pot afecta bijuteriile. Toate acestea lasă metalele pătate și pietrele prețioase fără sclipire. Află de aici cum se face întreținerea bijuteriilor.
Din fericire, cu câteva informații bune, îți poți păstra destul de ușor accesoriile. Indiferent dacă îți dorești să păstrezi o moștenire de familie sau doar să îți lustruiești preferatele de zi cu zi, avem sfaturi despre cum să îți cureți, depozitezi și să întreții bijuteriile astfel încât acestea să strălucească în anii următori.
Cum să cureți și să îți îngrijești accesoriile
Utilizează săpun de vase și apă caldă pentru majoritatea metalelor, pietrelor și cristalelor. Majoritatea bijuteriilor, fie că este vorba de un diamant sau cuarț roz, pot fi curățate în siguranță cu săpun de vase și apă caldă, a spus McKenzie Santimer, manager de muzeu și designer la Institutul Gemologic din America.
Santimer recomandă să amesteci o picătură de săpun de vase cu apă caldă într-un castron. Apoi, să lași bijuteriile să stea în amestec timp de câteva minute pentru a elimina grăsimile și murdăria. Pentru bijuterii din aur solid și pietre prețioase dure, continuă să cureți accesoriile delicat folosind o periuță de dinți cu peri moi, scrie nytimes.com.
Dacă cureți o piatră într-un cadru cu vârfuri, asigură-te că freci bijuteria pe fiecare parte, trecând perii flexibili prin toate colțurile. Acolo pot pătrunde impurități, inclusiv cremă de protecție solară, loțiune și altele. Clătește, apoi usucă cu o cârpă din microfibră.
Un alt truc util pentru femei este cum poți îndepărta oja fără să folosești acetonă. Trucuri utile pe care le poți încerca acasă.
Tratează cu atenție bijuteriile placate și vermeil
Întreținerea bijuteriilor pentru accesorii placate cu aur și vermeil se face cu un burete de celuloză neabraziv. Prea multă abraziune poate provoca erodarea placajului, făcând metalul de bază să se decoloreze. În vermeil, metalul de bază este argint sterling, așa că, deși nu este prea sensibil la apă, trebuie să ai grijă să nu zgârii prea tare metalul moale.
Dacă te întrebi cum să faci diferența dintre aurul placat, vermeil și cel solid, prețul este primul indiciu: aurul solid este mult mai scump decât vermeil, care este mai scump decât bijuteriile placate cu aur. Aurul solid este, de asemenea, ștanțat cu caratul său, cum ar fi 14 kt sau 18 kt, în timp ce vermeilul este ștanțat 925 pentru argint sterling.
Curăță argintul
Dacă bijuteriile tale din argint sau alamă sunt foarte pătate, apa și săpunul de vase ar putea să nu fie suficiente pentru a le reda strălucirea. Din fericire, „chiar dacă argintul este complet negru, este destul de ușor să-l faci să-și revină la culoare”, a spus Rony Vardi, fondatorul Catbird. Poți lustrui bijuterii din argint sterling și alamă folosind cârpe de lustruit speciale pentru a șterge ușor petele. Aceste cârpe multifuncționale sunt foarte apreciate.
Lustruiește perlele cu o cârpă moale și umedă și evită substanțele chimice
Ai grijă când îți cureți perlele. Acestea sunt poroase și vulnerabile la exfoliere și ciobire.
„Ar trebui să fie curățate doar cu o cârpă din microfibră și puțină apă”, ne-a spus Santimer.
Nu utiliza niciodată produse de curățare chimice precum clorul, amoniacul, peroxidul de hidrogen și acidul acetic. Sunt deosebit de dăunătoare. De asemenea, nu e indicat să scufunzi perlele în apă, deoarece acest lucru poate deteriora firul de mătase pe care sunt înșirate.