Printre cele mai populare sfaturi de îngrijire a tenului sunt și măștile faciale. Unele femei nu se complică să mixeze mai multe ingrediente și decis să-și pună direct pe față fructe sau legume, în speranța că proprietățile lor naturale vor avea un efect benefic asupra tenului. Specialiștii spun însă că această practică nu este deloc binevenită, întrucât poate dăuna tenului.  Dermatologul Ionela Manole a explicat de ce nu e bine să ne punem fructe sau legume pe față.

„Este mai mult o joacă. Eficiența lor nu este una foarte mare. Sunt produse de tipul lămâilor care au în componența lor vitamina C şi, dacă ieşim la soare, ne putem păta pe față”, a mai precizat specialistul.

Prin urmare, fructele sau legumele cu aciditatea ridicată nu ar trebui aplicate direct pe ten, întrucât pot duce la apariția pigmentației. Soluția cea mai bună ar fi să consumi cât mai multe fructe și legume pentru a menține sănătatea tenului din interior, iar pentru ten folosește o cremă cu SPF pentru a-l proteja de razele nocive ale soarelui.

Iată o listă cu aceste fructe și legume bogate în carotenoizi și antioxidanți, care fac minuni pentru sănătatea tenului și nu doar:

  • Roşiile – au un conținut ridicat de licopen, antioxidantul cel mai eficient în neutralizarea radicalilor liberi, produși în piele sub acțiunea soarelui, protejând astfel ADN-ul celular de degradare. În plus, licopenul are și acțiune anti-inflamatorie, ajutând la vindecarea roșeții sau arsurilor solare.
     
  • Morcovii - o sursă excelentă de beta-caroten, un antioxidant puternic, dar și cu proprietăți directe de protecție solară, aceștia acționează la nivelul pielii ca un SPF natural.
     
  • Cartofii dulci - foarte bogați în caroten, care în piele este transformat în vitamina A, ce stimulează regenerarea celulară și sinteza de colagen, contribuind astfel la diminuarea ridurilor.
     
  • Ciupercile - au un mare conținut de seleniu pe care organismul uman îl folosește pentru a sintetiza glutation peroxidază, un anti-oxidant natural deosebit de eficient.
     
  • Rodiile și fructele de pădure – au un conținut ridicat de vitamine și acid elagic, care este un antioxidant natural cu efecte anti-infamatorii și de inhibare a efectelor cancerigene ale radiațiilor UVB asupra celulelor pielii.