Parabeni și siliconi… Probabil nu există alte componente ale produselor cosmetice care să fie la fel de aprins discutate atunci când vine vorba despre acțiunea negativă asupra organismului. Și cum să nu îți faci griji, când practic orice produs cosmetic modern conține astfel de substanțe? Astăzi vom încerca să ne clarificăm dacă avem motive să ne fie cu adevărat frică de aceste componente „scandaloase” ale cosmeticelor sau frumusețea noastră poate conviețui pașnic cu ele. Vom începe, tradițional, cu definițiile.
Din punct de vedere științific, parabenii sunt esteri ai acidului parahidroxibenzoic. Compușii reprezintă o grupă mare de substanțe, iar în compoziția substanțelor ei sunt numiți metil-, etil-, butil-, izopropil-paraben etc. Destinația principală a acestor substanțe mult discutate este capacitatea lor de a păstra proprietățile și calitățile cosmeticelor, prelungindu-le termenul de valabilitate. Într-un cuvânt, sunt un conservant bun, fără de care produsele noastre preferate s-ar transforma rapid într-un focar de microbi și bacterii.
În al doilea rând, parabenii și organismul nostru sunt niște vecini care conviețuiesc pașnic, fără probleme sub formă de alergii și iritații. La prima vedere totul este bine și frumos. Atunci de ce parabenii sunt ținta atacurilor din partea tuturor?
Observațiile medicilor și experimentelor oamenilor de știință au demonstrat: aceste substanțe nu sunt atât de inofensive pe cât ar părea:
- abuzul de cosmetice conținând parabeni poate conduce de la un dezechilibru hormonal, pentru că, după proprietățile lor, aceste substanțe amintesc de hormonul sexual feminin estrogen. În grupul de risc sporit sunt femeile gravide;
- parabenii se acumulează în organism, cauzând dereglări endocrine și crescând riscul nou-formațiunilor maligne;
- parabenii au capacitatea de a spori acțiunea nefavorabilă a razelor ultraviolete, manifestată prin intensificarea proceselor de îmbătrânire a pielii, ajungând până la afectarea ADN-ului;
- există riscul, deși nu prea mare, ca parabenii să cauzeze dermatită sau iritații puternice, dacă în organism se acumulează o cantitate mare de parabeni.
Și siliconii reprezintă o realizare a industriei chimice moderne și sunt produși dintr-un amestec de nisip natural (cuarț) și metanol. Despre prezența lor în produsele cosmetice ne vorbesc ingredientele cu terminațiile „-siloxane” și „-methicone”, care se întâlnesc în rujuri, fonduri de ten, șampoane, creme, oje, rimeluri etc. O listă impunătoare, nu-i așa?
Proprietățile benefice ale siliconilor sunt următoarele:
- mențin hidratarea tegumentelor;
- protejează pielea împotriva acțiunii nocive a mediului înconjurător, o emoliază;
- conferă cosmeticelor finețe și catifelare (de exemplu, în cazul rujurilor și fondurilor de ten);
- contribuie la distribuirea uniformă a produselor cosmetice pe piele;
- lipsesc capetele despicate ale firelor de păr, formează o barieră de protecție la nivelul podoabei capilare, conferind părului strălucire și moliciune;
- nu sunt capabili să pătrundă în piele sau să devină un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor.
La prima vedere, care ar fi pericolele siliconilor? De fapt, unele sunt doar zvonuri, iar altele – fapte reale. Din prima grupă face parte potențialul cancerigen al substanței, care nu are o bază științifică demonstrată. Din a doua – obstrucționarea porilor pielii (substanță comedogenică); posibilitatea intensificării acțiunii nocive a componentului din produsul cosmetic care nu vi se potrivește; efectul pur cosmetic, care dispare rapid. Prin urmare, siliconii nu sunt capabili să însănătoșească pielea, fiind doar o bază bună pentru alte componente. Cât despre podoaba capilară, aici lucrurile stau și mai prost: acumulându-se în firul de păr, siliconii pot înrăutăți cu timpul starea acestuia. Explicația este simplă – pelicula de pe păr și piele închide accesul oxigenului.
Dacă aceste două grupe de substanțe din compoziția produselor cosmetice ridică atât de multe probleme și discuții, nu ar fi mai ușor ca producătorii să renunțe de tot la ele și să le găsească alternative sănătoase? În spatele simplității geniale a soluției se ascunde un adevăr crud: în prezent nu există înlocuitori mai buni nici pentru parabeni, nici pentru siliconi. Apropo, chiar dacă pe ambalaj există inscripția „paraben-free”, aceasta nu înseamnă că parabenii lipsesc integral din compoziția produsului. Niște mici schimbări în formula chimică și suntem în fața unei noi substanțe, care, cică, nu are nici o legătură cu parabenii, dar, de fapt, face parte din aceeași grupă (de exemplu, paraoxibenzoatul de metil = metilparaben etc.).
Ce să facem în acest caz, când avem parte de informații atât de controversate? Să păstrăm calmul! În doze rezonabile, nici parabenii, nici siliconii nu vor dăuna organismului nostru. E ușor să găsim „calea de mijloc”: permiteți pielii să se odihnească periodic de machiaj, alegeți produse cu conservanți vegetali (vitaminele C, E), cumpărați cosmetice naturiste și organice, alternați șampoanele (cu și fără siliconi). Aceste măsuri simple vă vor ajuta să nu vă pierdeți capul în căutarea permanentă a „dușmanilor” de pe etichete.