mamaplus

Mai este bună crema de protecție solară de anul trecut? Ce spun medicii dermatologi

-
//
22.06.2022

Specialiștii recomandă să nu ținem cosmeticele în baie. De preferat este să le ținem la temperatura camerei sau la frigider. Aburul afectează și alterează aceste produse, iar o cremă care este deschisă deja este expusă la o oxidare, ea neavând parabeni. Totodată, una dintre cele mai frecvente întrebări în sezonul estival ține de folosirea cosmeticelor, cu factor de protecție UV, deschise anul trecut.

”Să zicem că nu este așa o mare tragedie, dar nu e de repetat acest lucru. Totuşi, şi ele au un termen de valabilitate ca şi mâncarea. Dacă ai o piele fină, sensibilă, uscată și tu îți aplici o cremă expirată, poți să ai o reacție de eritem mult mai intens.  Eu personal, din experiența mea, mă uit la etichetă și evit cremele cu parfum, cremele care au mai multe combinații de alcool în ele. Și, bineînțeles, mă uit și la parabeni.

Cele care au un ten cu tendință alergică se observă folosirea unei creme expirate. Imediat se înroșesc, adică au o reacție. Este aceeași situație și la crema de plajă pe care o folosim. Crema de anul trecut trebuie aruncată şi cumpărată alta, pentru că nu își mai face efectul. Nu mai are cum. E deschisă de un an. Chiar şi dacă nu a trecut un an, tot o aruncăm. Acea cremă nu-şi mai face efectul", susține dermatologul Ana Maria Vișinescu.

Revenind la păstrarea cosmeticelor în baie, specialista precizează că nu este o practică deloc bună.

”Cosmeticele sunt expuse la bacterii, din cauza căldurii din baie. La bacterii, la ciuperci, la mucegai, iar apoi tu vii și aplici acea cremă pe față și te întrebi de ce faci dermatită sau de ce te ustură fața. Aici vorbim şi despre farduri. Aceste produse ținute necorespunzător duc la boli. Dacă simțiți că o cremă îți produce arsură, că ai o senzație de disconfort când ți-o aplici, trebuie să oprești să o mai folosești.”, a punctat dermatologul Ana Maria Vișinescu.