De cele mai multe ori, problema încarnării unghiilor apare la picioare, când unghia crește și este împinsă în țesutul moale, delicat de lângă ea. Oamenii ale căror unghii de la picior sunt pronunțat curbate sunt mai predispuși, dar oricine poate fi afectat de această neplăcere. Rezultatele sunt degete roșii, dureroase, sensibilizate. Totodată, pot suferi de unghii incarnate și cei care nu-și fac corect pedichiura, curbând prea tare colțurile unghiilor.

Pantofii care nu se potrivesc pot fi și ei cauza unei unghii încarnate, în special dacă unghiile tind în mod natural să se curbeze. Evitați pantofii strâmți sau ascuțiși, care apasă unghiile. Purtați în schimb sandale sau pantofi cu botul lat și evitați ciorapii și colanții prea strâmți.

Nu vă tăiați niciodată unghiile de la picior prea scurt. Înmuiați-le întâi în apă caldă, pentru a evita o posibilă crăpare, apoi tăiați-le drept, cu o unghieră. Nu tăiați niciodată o unghie de la picior în formă ovală, încât marginea să se curbeze spre piele. Lăsați întotdeauna marginile exterioare să fie paralele cu pielea.

mamaplus

Nu tăiați unghia mai scurtă decât vârful degetului. Unghia trebuie să fie destul de lungă pentru a proteja degetul de presiunea și frecarea cu pantoful. Dacă accidental vă tăiați sau vă rupeți prea scurt o unghie, neteziți-o cu grijă la margini cu o spatulă cu șmirghel sau o pilă de unghii, atât încât să nu mai rămână colțuri care să pentreze pielea.    

Când să apelați la medic?    

Dacă degetul de la picior începe să se infecteze, prezentați-vă fără întârziere la medic. Printre semnele infecției se numără:

  • inflamația
  • roșeața și durerea
  • căldura la atingere
  • bășici sau puroi

Dacă aveți diabet sau circulație arterială slabă, cereți medicului să vă recomande un pedichiurist experimentat care să vă instruiască cum să vă îngrijiți picioarele. Dacă aveți probleme cu tăierea propriilor unghii din cauza vederii slabe, a unghiilor îngroșate sau din alte motive, pedichiuristul vi le poate îngriji regulat. Dacă sunteți imobilizat în casă, solicitați vizita acestuia la domiciliu.

Important: Dacă s-a produs deja încarnarea, și mai ales dacă au apărut și complicațiile, tratamentul este doar chirurgical și trebuie făcut de un medic cu experiență în domeniu, pentru a evita recidivele.